Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Ο Εμίρης πάει Οξιά… Τι δεν καταλαβαίνω;Η (ιδιωτική) αγοραπωλησία της Οξιάς έγινε πολύ-πρωτοσέλιδο, γιατί απέδειξε ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα σκοτάδια και πορεύεται με σιγουριά και αισιοδοξία προς το φωτεινό μονοπάτι των ξένων επενδύσεων. Και σύμπασα η Κυβέρνηση βρίσκεται στις αναπτυξιακές επάλξεις, ταξιδεύει σε Ανατολή και Δύση και μεσιτεύει για να βρεθούν αγοραστές για απούλητες ιδιωτικές περιουσίες.

Στον Εμίρη βέβαια κανείς δεν φαίνεται να είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και νόμοι. Ούτε ότι αυτοί οι νόμοι λένε ξεκάθαρα πως αυτό το νησάκι δεν είναι απλά ένα δάσος, αλλά προστατευόμενη ζώνη με ειδικό καθεστώς προστασίας. Ούτε ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν ξεκαθαρίσει πως τα ειδικά καθεστώτα προστασίας δεν μπορούν να αλλάζουν παρά μόνο για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος ή για να ενισχυθούν και όχι για να «φωτογραφήσουν» κάποια ιδιωτική επένδυση. Ούτε βέβαια τού είπε κανείς τού Εμίρη ότι οι προστατευμένες με ειδικό καθεστώς περιοχές, οι εθνικοί δρυμοί και τα εθνικά πάρκα δηλαδή κυρίως, είναι λίγες (δες τις στο Οικοσκόπιο) και έχουν πραγματικά μεγάλη οικολογική αξία και ότι όλες οι οργανωμένες και ευνομούμενες κοινωνίες τού κόσμου προστατεύουν τα εθνικά τους πάρκα ως κόρες οφθαλμών. 

Κανένας δεν μας λέει γιατί αγοράζει τα προστατευόμενα ιδιωτικά νησάκια ο φίλος Εμίρης. Άλλοι λένε για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, άλλοι επειδή έχει πολλά παιδιά και θέλει εξοχικά παλάτια για το καθένα από αυτά

Είναι πιθανό ο Εμίρης να μη νοιάζεται για τις  νομοθεσίες και τις οικολογίες. Κάνει απευθείας συνεννοήσεις με τους εθνικούς μεσίτες και ζητάει ωραία οικόπεδα, καθαρά από «νομικά βάρη». Το πιθανότερο είναι ότι δεν θέλει να περιοριστεί στην αγροτική κατοικία των 80 τ.μ., ή στις εγκαταστάσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης, αναψυχής και μελισσοκομίας που επιτρέπει ο νόμος μας. Το πιθανότερο είναι να ζητήσει «φωτογραφική» αλλαγή της νομοθεσίας αυτής. Όπως άλλωστε κάνουν τόσα χρόνια πολλοί που θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα άνισων ευκαιριών και ανασφάλειας δικαίου, που αφήνει στο πλάι εκείνους που δίνουν τον καλό αγώνα για υγιείς, νόμιμες και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.

Τώρα, αν αυτά τα νησάκια είναι κομμάτια παγκόσμιας σημασίας βιότοπων, εντάξει, στην κρίση πουλάμε και το σαλονάκι και το σκρίνιο, ακόμα και για να εισπράξουμε μόνο τα μεσιτικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: