Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Μίλα μου για εμάς…


Βαρέθηκα να μού μιλάς για σένα μόνο. Βαρέθηκα να γκρινιάζεις επειδή πάντα φταίνε μόνο οι άλλοι. Να σε βλέπω στην τηλεόραση να αραδιάζεις προβλήματα. Να ακούω τις ιστορικές σου αναλύσεις που τελικά καταλήγουν να είναι κολλήματα με μια ιστορία που ο καθένας διαβάζει όπως θέλει. Να είσαι εσύ καλός και οι άλλοι κακοί. Να φωνάζεις ανορθόγραφα ότι από σένα ξεκίνησε το φως το αληθινό και οι άλλοι θα σού χρωστάνε εις τους αιώνας των αιώνων. Να κατέχεις υπέρτατη αλήθεια που αν δεν τη δεχτούν οι άλλοι με το καλό, θα τούς χαστουκίσεις, θα τούς δείρεις, θα τούς χτίσεις στο γραφείο τους, θα τούς κάψεις το μαγαζί, θα τούς μαχαιρώσεις, θα τούς απαγορέψεις να μιλάνε.

Δεν είσαι μόνος, υπάρχουν κι άλλοι. Δεν είσαι εκλεκτός, κανένας δεν είναι. Δεν είσαι ο μόνος σωστός, όλοι είμαστε από λίγο. Δεν είσαι ο μόνος θεάρεστος – αν πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός, όλοι είμαστε. Δεν είσαι ο μόνος κατατρεγμένος, όλοι είμαστε. Δεν είσαι ο μόνος φοβισμένος, όλοι είμαστε. Δεν είσαι ο μόνος θυμωμένος, όλοι είμαστε. Δεν είσαι ο μόνος αηδιασμένος, όλοι είμαστε. Δεν είσαι ο μόνος αποψάτος, όλοι είμαστε. Δεν είσαι ο μόνος που διαβάζει ιστορία, όλοι την ίδια ιστορία διαβάζουμε, όπως θέλουμε. Δεν είσαι ο μόνος που σιώπησες όταν δεν έπρεπε, πολλοί το κάναμε. Δεν είσαι ο μόνος ανήμπορος, όλοι είμαστε, αν μείνουμε μόνοι.

Δεν είναι ώρα να τα πούμε για «εμάς»; Εμάς που κάνουμε τσουλήθρα στο πουθενά, όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του. Εμάς που λύνουμε το μεσανατολικό από τα καφενεία, στην τιβί, στο facebook, αλλά δεν βλέπουμε γύρω μας. Εμάς που ποτέ δεν μάθαμε τι θα πει αλληλεγγύη και προσφορά. Εμάς που νομίζουμε πως όλα πρέπει να τα κάνει ο «κράτος», Εμάς που ποτέ δεν μάθαμε να ακούμε τι έχει να μας πει ο «άλλος». Εμάς που πετροβολάμε και δέρνουμε αυτούς που δεν μιλάνε τη γλώσσα μας, γιατί η δική μας βία είναι καλύτερη από τη βία των άλλων. Εμάς που γεννηθήκαμε πολιτικά μονόχρωμοι. Εμάς που βρωμάμε συντήρηση, αλλά διαφημίζουμε ως μέλλον όσα μας έμαθαν οι πατεράδες μας.

Πες κάτι για εμάς. Πες μου κάτι για αυτά που μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε. Μίλα κι ας μη σε θέλω για φίλο μου. Σε ακούω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: