Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Ο διανοούμενος του βιασμού


Αναρωτιέται:

  1. "Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν."

  2. "Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να επιτεθεί. Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;"

  3. "Ποιος είναι ο πιο ζωντανός άνθρωπος; Ο γερο ηλίθιος που κάθεται σπίτι του και δεν έχει κανέναν ερωτισμό μέσα του ή εκείνος που ρισκάροντας τη ζωή του, την ίδια την ελευθερία του, επιτίθεται σε ένα πλάσμα σεξουαλικό και θέλει να το φιλήσει, να το αγκαλιάσει;"
Τις δυο λοιπόν φορές που μου επιτέθηκαν στον Εθνικό Κήπο, τους προκάλεσα εγώ με το τζιν, το φθαρμένο αθλητικό παπούτσι και το φαρδύ μπλουζάκι μου. Και αυτό ήταν πράξη ερωτισμού στην οποία εγώ η άσχετη δεν ανταποκρίθηκα. Και όσες κοπέλες ντύνονται όπως σε εκείνες αρέσει, πρέπει να είναι έτοιμες για την "ανδρική ανταπόκριση", γιατί εκείνες την προκάλεσαν. Γιατί για τον διανοούμενο κύριο Τσόκλη, που θεωρητικολογεί για τον έρωτα άλλων, το όχι της κοπέλας κρίνεται από το ντυσιμό της και από την ορμή που προκαλεί στον άντρα. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι γυναίκες δεν εννοούν ότι λένε. Ή ίσως και να μην ξέρουν τι εννοούν, ο άντρας ξέρει.
Προφανώς για τον διανοούμενο, αυτοαποκαλούμενο "αναρχικό" κύριο Τσόκλη, όσες γυναίκες πραγματικά δεν θέλουν, καλά θα κάνουν να φορέσουν καμία μπούργκα. Γιατί ζούμε σε κόσμο που οι άντρες αποφασίζουν τι θέλουν οι γυναίκες και οι γυναίκες καλά θα κάνουν να το δεχτούν. Γιατί η σεξουαλική επίθεση δεν είναι βιασμός, είναι ωραία ερωτική πράξη. Και ο κύριος Τσόκλης δεν είναι ούτε ανώμαλος, ούτε φαλλοκράτης. Είναι θεωρητικός ενός έρωτα που δεν υπάρχει πουθενά στον βιασμό.
Κρίμα στην ΕΡΤ που προέβαλε αυτή τη συνέντευξη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ;
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1309:2010-08-30-13-53-55&catid=11:rights&Itemid=27

the elf at bay είπε...

Βασικά ο Τσόκλης τα έχει λίγο χαμένα, σχώρα τον γέρο άνθρωπο.

Mana είπε...

Κανονικά δεν θα έπρεπε αυτόν τον άνθρωπο να τον μαζέψουν και να τον κλείσουν σε καμιά φυλακή με τη ρετσινιά του βιαστή; να δούμε πόσο θα καλοπεράσει εκεί και αν συνεχίσει να αποκαλεί το βιασμό τέχνη, μετά που θα δει τον πόνο.

Thomas Xomeritis είπε...

Οι απόψεις της Paglia για το date rape όπως ενσωματώνονται στην ελληνική ελληναράδικη διανοουμενίστικη πραγματικότητα.

Panos Konstantinidis είπε...

Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος είναι, αν όχι βλάκας με περικεφαλαία, τότε τουλάχιστον άρρωστος και χρήζει βοηθείας.

Πάντως διαφωνώ παντελώς με την άποψη ότι η ΕΡΤ δεν έπρεπε να δημοσιεύσει τη συνέντευξη, ή το ότι θα έπρεπε να κλειστεί στη φυλακή. Δε διώκεται το φρόνημα αλλά οι πράξεις. Κάθε άποψη θα πρέπει να ακούγεται, όσο ακραία και αν είναι. Η πραγματική δημοκρατία έγκειται εκεί, το ότι δίνει το δικαίωμα στον καθένα (ακόμα και σε άτομα όπως ο Τσόκλης) να εκφράζονται, έστω και αν αυτή η έκφραση καταφέρεται εναντίων ακριβώς εκείνων που τους δίνουνε το δικαίωμα να μιλάνε.

Theodota είπε...

Όμως Πάνο, δεν συμφωνείς πως η άποψη αυτή δίνει στήριγμα σε πράξεις βίας κατά προσώπων που συνήθως αδυνατούν να αντισταθούν; Η δημόσια έκφραση αυτών των απόψεων δεν θα έπρεπε να ισοδυναμεί με ηθική υποκίνηση σε τέτοιες πράξεις; Πρόσεξε, δεν μιλάμε για ποινικοποίηση πολιτικών ή θρησκευτικών απόψεων, αλλά στάσης που υποθάλπει τον βιασμό. Νομίζω πως εκφεύγει του προφανούς δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης γνώμης...

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα κι εγώ κάπου κάτι παραλειπόμενα της συνέντευξης γιατί όταν είδα έναν τίτλο, σκέφτηκα "μπα, δεν διάβασα σωστά". Εντάξει, στη δημοκρατία καλό είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις, ακόμα και οι επικίνδυνες αλλά μην τις προβάλλουμε κιόλας! Εγώ βέβαια δεν μπορώ να μιλήσω περί των ιδεών του ύψιστου αυτού πνευματικού ανθρώπου, γιατί σύμφωνα με τις ετικέτες του υπάγομαι -σχεδόν- στην κατηγορία του γέρο ηλιθίου ή του νέου ανικάνου(?) μάλλον. Εξ επαγγέλματος ίσως, δεν δίνω σημασία στα παραληρήματα των υπερηλίκων, οι οποίοι προσπαθούν να αρπάξουν τη ζωή από... το φουστάνι, εν προκειμένω, αγνοώντας το νόημα της φράσης "γερνώ αξιοπρεπώς" και τους δίνω εργασία για το σπίτι:
Γερμανός νευρολόγος, 10 γράμματα.

ΥΓ Ελπίζω να μην είναι ο μπαμπάς της Μάγιας, πολύ θα ξενερώσω!

Theodota είπε...

Καλωσόρισες celsus στο πτωχικό μας! Ναι, ο μπαμπάς της Μάγιας είναι, αλλά μην ξενερώνεις. Δεν πταίει το κορίτσι για τον μπαμπά. Η ανωμαλία νομίζω πως δεν είναι κληρονομική...