Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Απρόβλεπτα καλοκαίρια

Ένα από τα πιο απρόβλεπτα καλοκαίρια, το φετινό αποδόθηκε εύκολα στην κλιματική αλλαγή. Προφανής φταίχτης, αυτό το κολοσσιαίο πλανητικό πρόβλημα που γέννησε και συνέχεια τονίζει ο δικός μας τρόπος ζωής, έφερε τα πάνω κάτω σε κάθε ήπειρο.

Όπως η κατάξερη Ελλάδα το 2007, έτσι και η Ρωσία φέτος αχνίζει από ασύλληπτες μεγα-πυρκαγιές που σε χρόνο μηδέν βγαίνουν εκτός ελέγχου. Μια χθεσινή μάλιστα άναψε από κεραυνό και καίει κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς…

Ειδικά η Ρωσία, με τα αχανή βόρεια δάση κωνοφόρων, τις τάϊγκες, ζούσε πάντα με τον φόβο της φωτιάς. Το 1972, όταν πάλι άναψαν οι υποβαθμισμένοι τυρφώνες γύρω από τη Μόσχα, έγινε χαμός από νέφη καπνού που σκέπασαν την κόκκινη πρωτεύουσα και πέταξαν σε τόπο χλοερό καμιά πενηνταριά ψυχές…

Επειδή ακριβώς η ρωσική κλίμακα των πραγμάτων είναι αχανής, το ανώτατο Σοβιέτ της δεκαετίας του ’30 πρωτοπόρησε στη δασοπυρόσβεση. Δημιούργησε το σώμα των αερομεταφερόμενων δασοκομάντος, την τρομερή Αβιαλέσοοχράνα (ρωσιστί: Авиалесоохрана). Αυτοί οι θηριώδεις αγριάνθρωποι που ήταν ορκισμένοι φύλακες των πολύτιμων ρωσικών δασών πηδούσαν με αλεξίπτωτο στην καρδιά της πυρκαγιάς και στα γύρω χωριά, οργάνωναν τη δασοπυρόσβεση και έπεφταν με φτυάρια και αξίνες στο καπνιστό δάσος για να κόψουν τη δύναμη της φωτιάς.

Όπως όλοι κραύγασαν στην Ελλάδα του 2007, έτσι και στη Ρωσία, η κρατική συρρίκνωση συμπαρέσυρε και τη δασοπροστασία. Η Αβιαλέσοοχράνα δεν διαθέτει πλέον τις στρατιές ορκισμένων δασοκομάντος που έπεφταν απ’ τον αέρα στη φωτιά. Ούτε και σύγχρονα μέσα διαθέτει, παρά μόνο κάτι σοβιετικά ελικόπτερα και διπλάνα και εξοπλισμό που μοιάζει αστείος μπροστά στις σούπερ στολές των αμερικανών πυροσβεστών. Στη Ρωσία όμως η εκχώρηση κρατικών υποχρεώσεων σε ιδιώτες έχει χτυπήσει ακραίες καταστάσεις, αφού η πυροπροστασία δασών που έχουν νοικιαστεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση αποτελεί ευθύνη του ενοικιαστή. Σιγά μην επενδύσει ο ιδιώτης, για να προστατεύσει ένα δάσος που ίσως και να τον συμφέρει να καεί!

Πυρόπληκτη η αδελφή Ρωσία, όπως πριν τρία καλοκαίρια η μάνα Ελλάδα. Μάλλον από κοινού και χώρια, θύματα της κλιματικής αλλαγής.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το μόνο προβλέψιμο στην κλιματική αλλαγή δεν είναι ούτε οι ξηρασίες, ούτε οι πλημμύρες, ούτε οι τυφώνες. Το μόνο προβλέψιμο, είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι εντελώς απρόβλεπτη!

4 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

κλιματική αλλαγή?

χοχοχο

http://environmentfood.blogspot.com/2010/08/blog-post_13.html

Panos Konstantinidis είπε...

Όπου υπάρχει ξηρασία και απροσεξία υπάρχει και πυρακϊα. Εμένα πάντως μου περνάει και μια άλλα σκέψη από το μυαλό, τελικά ίσως να μην ήτανε οικοπεδοφάγοι αυτοί που βάλανε τις φωτιές στην Ελλάδα το 2007.

Theodota είπε...

Καλησπέρα Πάνο! Κι'εγώ έχω πειστεί πως μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές,ένα ποσοστό των πυρκαγιών είναι εμπρησμός από οικοπεδοφάγους ή εκδικητές. Μεγάλο ποσοστό είναι από απροσεξία και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό παραμένει ανεξιχνίαστο... Η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει την κατάσταση, αλλά δεν χρειάζεται ανθρώπινο χέρι, απρόσεκτο ή μελετημένο, για να γίνει εμπρηστής...

Panos Konstantinidis είπε...

> Η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει την κατάσταση, αλλά δεν χρειάζεται ανθρώπινο χέρι, απρόσεκτο ή μελετημένο, για να γίνει εμπρηστής...

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απλώς αν γίνει σύγκριση και με άλλες τεράστιας έκτασης πυρκαϊες (Καλιφόρνια, Αυστραλία) νομίζω ότι το συμπέρασμα που θα βγει θα είναι περισσότερο ανθρώπινη απροσεξία και κλιματική αλλαγή παρά εσκεμμένη οικοπεδοφαγία.