Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Σήμερα πενθώ

Σήμερα πενθώ. Και νομίζω πως θα πενθώ για πάντα.

Πενθώ για τους τρεις που χάθηκαν. Πενθώ για τη συλλογικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη που ποτέ δεν είχαμε. Πενθώ για το δικαίωμα στην εργασία που είναι καθαρά ατομικό και δεν πα να ψοφήσει ο άλλος. Πενθώ για τη συλλογική αγριότητα που όταν θίγονται τα ατομικά μας δικαιώματα διψάει για αίμα και λοιδωρεί όσους παρακαλάνε για σωτηρία. Πενθώ για τα άκρα της Βουλής που χθες τσακώθηκαν για την πολιτική ταυτότητα των φονιάδων. Πενθώ επειδή το δικαίωμά μου στην απεργία αφαιρεί με βία το δικαίωμα του άλλου στην εργασία. Πενθώ επειδή υπάρχουν αδειοδοτημένοι εργασιακοί χώροι χωρίς συστήματα ασφάλειας. Πενθώ επειδή κάποιος φαίνεται πως δεν επέτρεψε στους εργαζομένους να εκκενώσουν την τράπεζα, όταν ακόμα υπήρχε χρόνος ζωής.

"Μην ανησυχείς, φαίνεται πως ήταν ψέματα η είδηση για τους νεκρούς. Τη μετέδωσε το BBC για να χτυπήσει τον αγώνα των εργαζομένων", μου είπε στο τηλέφωνο. Αλλά ή Αθήνα ήταν ήδη μαύρη από την αγριότητα. Έτσι κι'αλλιώς οι θεωρίες διεθνούς συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας ποτέ δεν μου έλεγαν τίποτα.

Είμαι σίγουρη πως δεν θα ξαναπάω σε πορεία για το δίκιο του εργάτη. Θα πηγαίνω μόνο σε πορείες ειρήνης και αφοπλισμού και σε διαμαρτυρίες για το περιβάλλον (θα κάνω τον κούκο μαζί με άλλους τρεις...). Αρκετά με τα πολιτικά καπελώματα και την αγριάδα. Αρκετά με τη λατρεία του δικού μας δικαιώματος που υπερισχύει του δικαιώματος οποιουδήποτε άλλου στη δουλειά και τη ζωή.

"Happy new fear", μου είπε σήμερα ο Τομ που δηλώνει πως βρίσκεται σε μόνιμη απεργία, στην Irish Republic of Plaka.

3 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html

harisk είπε...

Θεοδότα εχεις δίκιο για τη βαθιά θλίψη και για πολλές διαπιστώσεις σου.
Είναι σαν προαναγγελθέν σκηνικό ο θάνατος ανθρώπων από μολότοφ...
Δε συμφωνώ όμως ότι τα "άκρα" γενικώς "οξύνουν" (το ΛΑΟΣ δεν είναι "λάθος" - είναι πρόβλημα...), ούτε ότι η παρουσία εργαζομένων στη τράπεζα (και υπό ποιές συνθήκες?) επρόκειτο για άσκηση του "δικαιώματος στην εργασία"...
κατά τη γνώμη μου, το ζήτημενο στη σημερινή συγκυρία είναι να μην κρυφτεί επίσης ότι η κοινωνία δεν αντέχει αυτά -και πόσο μάλλον επιπλέον- μέτρα.
ελπίζω αυτό το σοκ των θανάτων να προβληματίσει τον ενεργό κόσμο να περιφρουρεί καλύτερα τις πορείες του και θα συνειδητοποιήσουν όλοι τα αποτελέσματα της βίας...
ΧΚ

Τσαλαπετεινός είπε...

Ακριβώς τα ίδια
με την ίδια ακριβώς σειρά...