Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

Τρομακτική ανάσταση

Έχω πολλά χρόνια να πάω σε εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης. Κάτι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς, κάτι το ξενύχτι που δεν μου πάει, έρχονται και "δένουν" με την αηδία μου για την εκρηκτική επιδειξιομανία ανδρισμού που χαλάει κάθε τι ωραίο σε αυτή την ανοιξιάτικη νύχτα.

Λίγο πριν τη χθεσινή Ανάσταση (ειρωνία), σκοτώθηκαν δυο νέοι και τραυματίστηκαν κάποιοι ακόμα. Από τα εκρηκτικά που θα άναβαν μπροστά από την εκκλησία. Τρομακτική πανελλήνια συνήθεια  που δικαιολογείται ως μίμηση του σεισμού που συγκλόνισε τη γη, μόλις πέθανε ο Χριστός.

Θυμάμαι πως πριν από πολλά χρόνια, είχα παρακολουθήσει την πιο αποκαρδιωτική Ανάσταση, στη Μυτιλήνη. Βομβαρδισμός από κάθε γωνία γύρω απ'την εκκλησία! Ο παπάς αρνήθηκε να βγει και κλείδωσε την πόρτα. Ένας κακομοίρης εξαπτερυγάς, βρέθηκε μόνος σε μια άδεια αυλή, να χοροπηδάει σιχτιρίζοντας, με τον εσταυρωμένο αγκαλιά για να αποφύγει τις κροτίδες που του πετούσαν δεκάδες ακροβολισμένοι βλαμένοι που γελούσαν. Και εμείς, είχαμε σκαρφαλώσει σε μια μάντρα και περιμέναμε να τελειώσει το πατιρντί.

Δεν ξέρω πόσο βαθιές ρίζες έχει αυτό το τρομοκρατικό συνήθειο και πόσο παραδοσιακό έθιμο είναι. Σίγουρα όμως, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο μακρινή μου κάνει την εικόνα αυτής της ωραίας νύχτας που περιμέναμε με το κεράκι και το κόκκινο αυγό στην τσέπη, έξω από την εκκλησία.

Η φωτογραφία είναι από το http://www.rocketwar.gr/modules.php?name=coppermine&file=displayimage&album=lastup&cat=&pos=6

2 σχόλια:

ecobubble είπε...

Θα συμφωνήσω...αλλά πάλι, γέλασα πολύ όταν διάβασα ότι σε εκκλησία της Πάρου, μόλις είδαν τον Αλογοσκούφη του πέταξαν ότι δυναμιτάκι είχαν και εκείνος αποχώρησε....χαχαχαχαχαχα
Χρόνια πολλά και του χρόνου καλύτερα!!!

Angelos είπε...

Μα τι κάνουν οι κοινωνιολόγοι μας; Οι κλινικοί κοινωνιολόγοι μας; Εδώ και αρκετά χρόνια απέχω από την Ανάσταση με περίπου το ίδιο σκεπτικό όπως δεν πάω σε γήπεδα. "Και που είσαι ακόμα", μου λέει κάποιος. "Η αποθέωση "του εθίμου" θα είναι όταν κάποιος υπουργός έχει τη φαεινή ιδέα να στείλει στην Ανάσταση τα ΜΑΤ!"