Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Χάουαρντ Ζιν


Χθες, πέθανε ξαφνικά ένας πολύ σημαντικός πολιτικός φιλόσοφος. Ο Χάουαρντ Ζιν. Βαθιά μετανιωμένος πιλότος βομαρδιστικού που σκότωσε αμάχους στον Β' Παγκόσμιο, κάπου στη Γαλλία, ο Ζιν έγινε συνειδητός και ακούραστος ειρηνιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Ήρθε τον προηγούμενο Μάϊο στην Αθήνα και καθήλωσε το κοινό που τον παρακολούθησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο να μιλάει για τη δράση των πολιτών ως προϋπόθεση για τη δημοκρατία. Το κείμενο αυτής της ομιλίας του εκδόθηκε πρόσφατα από την ΑΙΩΡΑ και περιλαμβάνει δυο συνεντεύξεις του στον Κωστή Παπαϊωάννου και τη Σώτη Τριανταφύλλου. Αν και διαφωνώ με την αποδοχή της βίας κατά της περιουσίας που εκφράζει στη συνέντευξή του,  κρατάω τη δήλωσή του "αν πατριωτισμός σημαίνει να υποστηρίζεις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν είμαι καθόλου πατριώτης".

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πήγα και τον άκουσα τον Ζιν στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και επειδή μου δόθηκε αυτή η μοναδική ευκαιρία να τον γνωρίσω, εστω και πολύ λίγο, ήθελα να πω οτι τόνισε ξανά και ξανά, οτι κανένας σκοπός δεν δικαιώνει τη βία. Ασκόντας βία, χάνεις το δίκιο σου. Είπε ακόμα οτι <>. Επίσης, οτι συμμετέχοντας στον αγώνα για οτιδήποτε θέλουμε να αλλάξει,η ζωή μας γίνεται καλύτερη, πιο ενδιαφέρουσα.

Νιώθω τεράστια θλίψη που ενας τόσο ακούραστος, μαχητικός έφυγε, αλλά και τεράστια χαρά που τον γνώρισα. Ακούγοντας τον, σου πέρναγε μια αισιοδοξία οτι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Οτι οφείλουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, και οτι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ελευθερία κατακτιούνται μέσα από τις καθημερινές επιλογές όλων μας. Η δύναμη των λίγων βασίζεται στην αδράνεια των πολλών. ( <> Εκδόσεις Αιώρα)

Kyra είπε...

Ωραία, και μιας και κατάφερα τελικά να βάλω το προηγούμενο μου σχόλιο (μετά από πολλές προσπάθειες - προφανώς δεν είμαι εγώ για τέτοια!!) να σας πω και το κομματάκι που χάθηκε κάπου στην ...στρατόσφαιρα!! Το παίρνω λοιπόν από το βιβλίο "Από την Ιστορία στην πράξη - Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της δημοκρατίας" όπου είπε ο Ζιν οτι "Τα μεγάλα κινήματα εμφανίζονται επειδή εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν μικρά πράγματα και, σε συγκεκριμένες στιγμές στην Ιστορία, όλα αυτά τα μικρά πράγματα αθροίζονται και τότε κάτι καλό συμβαίνει, τότε έρχεται η αλλαγή".

ecobubble είπε...

Θα συμφωνήσω με τον "ανώνυμο"...επειδή κι εγώ είχα την τύχη να παρακολουθήσω την ομιλία του στο Γαλλικό Ιστιντούτο, μίλησε ιδιαίτερα για τη βία και εκείνη τη λεπτή γραμμή,που οδηγεί τελικά στη διαφθορα...Τί κρίμα που η αίθουσα του Ιστιντούτου, δεν ήταν γεμάτη...Επειδή την "Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών" ακόμα την διαβάζω- το προτείνω ανεπιφύλακτα- νομίζω ότι πολύ σημαντικό είναι και το μονόπρακτό του "Ο Μαρξ στο Σόχο" (εκδόσεις Αιώρα). Αν ο Αγγελος Αντωνόπουλος αποφασίσει να το ξανανεβάσει μην το χάσετε!
Καλημέρα

Theodota είπε...

Καλησπέρα Κύρα και ecobubble. Δυστυχώς δεν είδα τον Μαρξ στο Σόχο, αλλά σίγουρα θα το δω την επόμενη φορά που θ'ανέβει (ελπίζω σύντομα).

Αυτή η σημασία που δίνει στην προσωπική δράση που πρέπει να γίνει συλλογική νομίζω πως είναι η πιο δυνατή κληρονομιά που αφήνει!

Δ.Π. είπε...

Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν άρθρα του Χάουαρντ Ζιν στα ελληνικά μπορούν να βρουν μερικά εδώ