Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Περί ελληνικής φυλής


Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια που γράφτηκαν στην όπενγκοβ ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο που (επιτέλους) απονέμει ελληνική ιθαγένεια σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας ή γεννήθηκαν στην ιερή ελληνική γη.

Όπως κι’αν διαβάζει κανείς την ιστορία, ό,τι και αν πιστεύει κανείς για την υπεροψία, υπεροχή ή ταπεινότητα του ελληνικού πολιτισμού έναντι των άλλων, σίγουρα η σημερινή Ελλάδα δεν μπορεί να σκέφτεται με κριτήρια φυλετικής και πολιτισμικής καθαρότητας. Και σίγουρα δεν μπορεί να κλείνει τις πόρτες στους «ξένους» ταπεινούς και καταφρονεμένους που προσφέρουν τόσα χρόνια υπηρεσίες δούλου στην οικονομία.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ελλαδική Εκκλησία δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο βαθιά ανθρωπιστικές θέσεις. Επί εποχής Χριστόδουλου (αιωνία του η μνήμη) είχε φουντώσει η εθνική μας περηφάνια και το μίσος μας για τους ξένους δούλους που σήκωναν κεφάλι και ζητούσαν όσα οι υπερπόντιοι έλληνες πάντα θεωρούσαν αυτόητα. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας προφανώς δεν είναι τυχαίος. Είναι ένας πολύ καλλιεργημένος ιεράρχης. Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πόσο αυτές οι θέσεις εκφράζουν συνολικά την ιεραρχία της Εκκλησίας, ή τουλάχιστον ένα αποφασιστικό μέρος της.

Η γελοιογραφία είναι του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: