Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Οι χλωμοί διαπραγματευτές...

Δεν συνηθίζω να ανεβάζω κείμενα άλλων στο μπλογκάκι μου. Αυτή όμως η ανάρτηση της δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ Κατερίνας Χριστοφιλίδου , η οποία "ψήνεται" από τη μέχρι σήμερα αποτυχία της παγωμένης Κοπεγχάγης, τα λέει όλα:

"Κάποιος να βγάλει τις αγκύλες
Η Κοπεγχάγη ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία των COP (Convention Of Parties), έτσι αποκαλούμε εμείς οι «υποψιασμένοι» τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Και έτσι θα καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες, ως η πρώτη σύνοδος, όπου αντί για πρόοδο σημειώθηκε οπισθοχώρηση.

Και για όλα ευθύνονται οι αγκύλες. Αυτά τα [και τα] που οι πανομοιότυποι, χλωμοί μύωπες (κατά τεκμήριο,) ολίγον φαλακροί και μαυροντυμένοι κύριοι διαπραγματευτές τοποθετούν στα drafts για να επισημάνουν τη διαφωνία τους, με κάποιο από τα άρθρα ή τις υποσημειώσεις των κειμένων.
Και όσο περισσότερες είναι οι αγκύλες τόσο αποδυναμώνεται το κείμενο και μαζί το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Και έτσι ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Μπαλί, τη Σιγκαπούρη, τη Μπαγκόγκ και άλλους εξωτικούς προορισμούς, εκεί που τα κοράλια καταστρέφονται ή όπου τα νησιά κινδυνεύουν να βυθιστούν, για να το ξανασυζητήσουν να σβήσουν αλλά στο τέλος να βάλουν ακόμη περισσότερες αγκύλες….

Και έτσι κυλάει η ζωή του επαγγελματία negotiator, ανάμεσα σε ταξίδια, πάντα business θέση, 5άστερα ξενοδοχεία, επίσημα γεύματα και αγκύλες.

Αυτή τη φορά όμως το παράκαναν. Οι αγκύλες κατέπνιξαν το κείμενο της συμφωνίας που κανείς πλέον δε θυμάται γιατί βρίσκεται εδώ και ποιο πραγματικό πρόβλημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και η «κλιματική αλλαγή» έγινε απλώς ένας από τους χιλιάδες όρους και ακαταλαβίστικα ακρωνύμια που δημιούργησαν για να «διευκολύνουν» τη διαπραγμάτευση.

Αυτή τη φορά οι τεχνοκράτες εγκλωβίστηκαν στις αγκύλες που οι ίδιοι, με επιμέλεια τοποθέτησαν. Οι μουτζούρες είναι τόσο πολλές στο κείμενο της συμφωνίας και ο Ομπάμα, Ο Σαρκοζί, ο Μπράουν και οι υπόλοιποι 110 που φθάνουν σήμερα στην Κοπεγχάγη δεν θα καταδεχτούν να υπογράψουν.

Εμείς όμως να είμαστε καλά για να τα πούμε και πάλι του χρόνου. Στο Μεξικό…

Βίβα"

1 σχόλιο:

Thomas Xomeritis είπε...

Καλά τώρα...

Οι τεχνοκράτες έκαναν καλά τη δουλειά τους. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που δεν θα υπογράψουν.