Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Έτη πολλά


Κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος, έρχεται και ένα νέο έτος. Παγκόσμιο έτος κάτι, εννοώ. Πείνας, δίψας, αρρώστιας, νερού, βουνού ή θάλασσας. Ξέρετε, αυτά τα έτη που μας θυμίζουν για λίγο όσα σημαντικά ξεχνάμε σε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή μας.

Και το 2010 είναι παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας. Επειδή τότε λήγουν οι προθεσμίες που είχαν μπει το 2001 από την ΕΕ και υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ το 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ για παγκόσμια αναχαίτιση των ρυθμών καταστροφής της βιοποικιλότητας.


Λέει σε κάποιο σημείο αυτό το βιβλίο πως "όταν ζητήσεις από τους ανθρώπους να φανταστούν έναν ήρεμο τόπο, η συντριπτική πλειοψηφία αναφέρει ένα μέρος στη φύση».

Το 2010 θα ανακοινωθεί επίσημα ο απολογισμός της παγκόσμιας στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα. Με λίγα λόγια, θα ακούσουμε επίσημα ότι τζίφος ο παγκόσμιος στόχος του 2010. Οι ρυθμοί απώλειας συνεχίζουν να κάνουν πατινάζ μέσα στις σελίδες των κόκκινων βιβλίων για τα απειλούμενα είδη. Ο τρόπος ζωής μας εξακολουθεί να βαραίνει συντριπτικά σε βάρος της φύσης. Και οι πολιτικές για τη φύση συνεχίζουν να είναι δειλές, ασύνδετες μεταξύ τους και άνευρες.

Άντε, χρόνια πολλά βιοποικιλότητα!

1 σχόλιο:

Thomas Xomeritis είπε...

Η πρόσφατη συνάντηση στη Ν. Αφρική επιβεβαίωσε ότι δεν πιάνουμε τους στόχους...

:ο(