Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

American aid, partner!


Έβλεπα χθες το βιντεάκι με τη Χίλαρι που προσγειώθηκε στο αστυνομοκρατούμενο πάρτι κορυφής στην Κοπεγχάγη, ως από μηχανής θέα για να σώσει τις διαπραματεύσεις για το κλίμα. Έταξε σημαντική οικονομική βοήθεια και γενναίες μειώσεις εκπομπών μέχρι το 2050. Το φύλαγε φαίνεται για έκπληξη, αφού οι προβλέψεις ήταν πως οι ΗΠΑ θα περιορίζονταν σε ωραία λόγια, χωρίς νούμερα, ενώ μέχρι σχεδόν τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος δεν ήταν σίγουρο ότι θα έκανε το μεγάλο ταξίδι για το κλίμα. Και βέβαια, τα αμερικάνικα χαρτιά που έπεσαν στο τραπέζι ξεμπλόκαραν τις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει, μιας και λίγοι έταζαν χρήμα, λίγοι έταζαν σοβαρές μειώσεις εκπομπών.

Θυμήθηκα λοιπόν τον Πήτερ Σέλερς, στην ταινία "Το Πάρτι". Τη σκηνή που ο ινδός κατά λάθος καλεσμένος στο πλούσιο πάρτι έπεσε στην πισίνα. Όταν του έδωσε το χέρι ο αμερικάνος μπρατσαράς, ο Σέλλερς του είπε: "American aid, partner!".

Ο χαμός που έγινε τις προηγούμενες μέρες έδειξε πως δύσκολα οι μεγάλοι γίνονται partners με τους μικρούς. Μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή όμως λέει πως το american aid μας φέρνει πιο κοντά...

2 σχόλια:

ecobubble είπε...

Ψιλομούφα η πρόταση της Χίλαρι...3,5-4% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990...Θα μου πεις ο Μπους αρνιόταν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή...Αλλά, πάλι, πολύ μπλα μπλα μπλα για πράσινη ανάπτυξη από τον Ομπάμα και στο τέλος προτείνουν ένα φιλοδώρημα και μη δεσμευτικό....
Υ.Γ
Θυμάμαι στο Κιότο, ο Γκορ, είχε μπει λόγω μέτρων από την πίσω πόρτα...

Theodota είπε...

Τελικά ο Ομπάμα έμεινε στην πρασινολογία... Τίποτα συγκεκριμένο. Ίσα που να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν στο αναμενόμενο ναυάγιο, αλλά στην ώρα του, όχι πιο νωρίς!

Και η ΕΕ φαίνεται να κάνει πίσω, σε σχέση με την υπόσχεσή της για ανέβασμα του πήχυ στο 30% μείωση, αντί για 20% που είναι η σημερινή δέσμευσή της.