Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

Αιολική πρόκληση


Πήρα αυτή την προκλητική φωτοσοπιά, από ΤΑ ΝΕΑ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου. Τα Μετέωρα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστευόμενο τοπίο, τριγυρισμένα με αιολικά και οι στέγες των μοναστηριών καλυμένες με φωτοβολταϊκά.

Τεράστια πρόκληση αυτή η εικόνα, ιδίως για το κύμα αντίδρασης που εμποδίζει την επέκταση των αιολικών στην Ελλάδα και προβάλλει για επιχείρημα το σχεδόν ιερό ελληνικό τοπίο που πρέπει να μείνει ανέπαφο. Αυτό το ελληνικό τοπίο που όμως προτιμάμε να ξεχνάμε πως δεν είναι ανέπαφο, αλλά διαρκώς συνδιαμορφωμένο από τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που είτε ως κτηνοτρόφος, είτε ως γεωργός, είτε ως αρχιτέκτονας έχει βάλει ένα χεράκι στα μέρη που θαυμάζουμε σήμερα. Όπως τα Μετέωρα, που δεν είναι μόνο ψηλοί και εντυπωσιακοί βράχοι, αλλά και κτίρια. Τα Μετέωρα που στη συνέχεια των τουριστικών φωτογραφιών που ποτέ δεν βλέπουμε ατενίζουν την απαίσια Καλαμπάκα.

Από τότε που πρωτοείδα τις ανεμογεννήτριες, πολύ πριν μπω στο πετσί της μάχης για την κλιματική αλλαγή, τις κατάλαβα ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα. Μόνο αισθητικά, γυμνές από την αναμφισβήτητη ενεργειακή  χρησιμότητά τους. Στην προκλητική εικόνα, οι λευκές γραμμές των πυλώνων τρέχουν παράλληλα με τους ψηλούς βράχους των Μετεώρων. Και, εντελώς προσωπικά, η εικόνα αυτή δεν με χαλάει καθόλου.

Ξέρω, ξέρω, κάποια τοπία πρέπει να μείνουν ως έχουν, σε έναν φυσικό χώρο που έτσι κι'αλλιώς ποδοπατείται καθημερινά. Ξέρω, οι ανεμογεννήτριες ξεπουπουλιάζουν σπάνια πουλιά. Ξέρω, πολλοί αιολικάδες είναι μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας και δεκάρα δεν δίνουν ούτε για την κλιματική αλλαγή, ούτε για το τοπίο. Ξέρω επίσης, ότι οι ανεμογεννήτριες δεν στειρώνουν τις κατσίκες, ούτε απειλούν με εξάλειψη κανένα είδος πουλιού, σε αντίθεση με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή των βιοτόπων τους. Και ξέρω επίσης καλά ότι λύσεις υπάρχουν για όλα τα προβλήματα, αλλά για την κλιματική αλλαγή οι λύσεις είναι κουκιά μετρημένα: γενναία εξοικονόμηση, γενναίες ανανεώσιμες και στοπ στην αποδάσωση.

Στην εικόνα αυτή, τα Μετέωρα είναι "πειραγμένα". Η εικόνα είναι ψεύτικη και απίθανη, αφού ποτέ δεν θα σηκωθούν αιολικά ούτε εκεί, ούτε στην Ακρόπολη, ούτε σε κανένα μνημειακό τοπίο. Η εικόνα αυτή είναι απλά μια πρόκληση για τις αισθήσεις και τις συνειδήσεις μας!

4 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Αν τρους ενοχλούνε τόσο πολύ οι ανεμογεννήτριες ας βάλουνε ηλιακά κεραμίδια, που ενσωματώνονται μονοκόματα με τα κεραμίδια, όπως εδώ για παράδειγμα:

http://www.srsenergy.com/Products.aspx

Γενικώς στην Μπανανία μου φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι δεν ξέρουνε τι λένε. Παραπληροφόρηση στο μέγιστο. Όποιος το ψάξει λίγο παραπάνω για την πράσινη ενέργεια θα διαπιστώσει ότι η Μπανανία βρίσκεται ακόμα στον Μεσαίωνα σε θέματα πληροφόρησης. Για παράδειγμα ο μύθος ότι οι ανεμογεννήτριες σκωτόνουνε πουλιά έχει καταρριφθεί προ πολλού: http://www.treehugger.com/files/2006/04/common_misconce.php

Να τους χαιρόμαστε αυτούς που "δημοσιογράφους" που έχουμε.

Yannis Zabetakis είπε...

δες κι αυτό!

http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/07/al-gore-interview-climate-change

εκπληκτικό!!!

Thomas Xomeritis είπε...

Προβοκατόρικο κι απαράδεκτο. Και κακό μοντάζ. Ενώ οι μονάδες στην Πτολεμαϊδα ή την Μεγαλόπολη ας πούμε δίνουν μαθήματα αισθητικής.

Δηλαδή τώρα όσοι στέλνουν καρτ ποστάλ με το οροπέδιο του Λασιθίου είναι κακόγουστοι;

Theodota είπε...

Thomas, προβοκατόρικο ή όχι, δυστυχώς το βιασμένο ελληνικό τοπίο είναι ιερό μόνο στο μυαλό μας και μόνο όταν αφορά "καλά" έργα.

Πάνο, μου είχες δώσεις κάποιο λινκ για ανεμογεννήτριες με κάτι περίπεργους πυλώνες που είναι πολύ αποδοτικές χωρίς να αφήνουν περιθώριο τρακαρίσματος των πουλιών στις φτερωτές τους; Κάτι θυμάμαι, αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω ποιος μου το είχε στείλει...