Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Προσωπικοί αγώνες για μια άλλη κοινωνία, κάπου αλλού

O Έφι Μπρένερ θα εκτίσει τις πρώτες δέκα μέρες της ποινής φυλάκισής του, απλώς επειδή δεν έκανε τίποτα. Η Ορ Μπεν-Νταβίντ βρίσκεται υπό κράτηση, επειδή και εκείνη δεν δέχθηκε να κάνει τίποτα.

«Γεννηθήκαμε σε μια πραγματικότητα κατοχής και πολλοί από τη γενιά μας τη βλέπουν σαν «φυσική» κατάσταση. Στην ισραηλινή κοινωνία εννοείται πως στα δεκαοκτώ, κάθε νέος και νέα θα αναλάβει στρατιωτική υπηρεσία. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε την αλήθεια – η κατοχή είναι μια ακραία κατάσταση, βίαιη, ρατσιστική, απάνθρωπη, παράνομη, μη-δημοκρατική και ανήθικη, που απειλεί τη ζωή και για τα δυο έθνη. Εμείς έχουμε μεγαλώσει με τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης και δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατοχή».


Σε μια άλλη γωνιά του Τελ Αβίβ, ο Εζρά Ναουί καταδικάστηκε σε ένα μήνα φυλάκιση, επειδή προσπάθησε να σταματήσει μια στρατιωτική μπουλντόζα που γκρέμιζε φτωχογειτονιά παλαιστινίων. Αν και τα βίντεο που τραβήχτηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Ναουί δεν χτύπησε αστυνομικό, το δικαστήριο «πείστηκε» από τις μαρτυρίες ισραηλινού συνοριοφύλακα που δήλωσε το αντίθετο. Και έκρινε αθώους τους ισραηλινούς αστυνομικούς που στο ίδιο βίντεο φαίνονται να κτυπούν την άοπλη και φοβισμένη οικογένεια, καθώς «δεν προκάλεσαν πραγματική ζημιά».


Το ξανάπαμε, η εξουσία διαφθείρει. Και η εξουσία που συνοδεύεται από νόμιμη οπλοφορία διαφθείρει ακόμα περισσότερο. Ελπίζω οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΛΑΣ που είχε ξεφύγει σε άκρα να δείχνουν πως ίσως κάτι αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: