Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Παράδοση περιβάλλοντος

Παραδόθηκαν και επίσημα χθες οι πολιτικές από τους προηγούμενους στους επόμενους. Και εμείς από τηλοψίας χαιρετίσαμε πολιτικούς αφέντες που βλέπαμε τόσα χρόνια στα σόου των 8 να δικαιολογούν τα μάλλον αδικαιολόγητα, για την κρίση που δεν αντιμετώπισαν και τελικά τους έκανε μια χαψιά.
Είδαμε και τον ιστορικό πλέον τελευταίο ΥΠΕΧΩΔΕ να αποχαιρετάει το αταίριαστο ζευγάρι «περιβάλλον και δημόσια έργα» που τώρα παίρνει επιτέλους διαζύγιο και ταυτόχρονα να δακρύζει για την πολιτική καριέρα που αποφάσισε να κλείσει, μετά τη συντριβή της παράταξής του και με δική του ευθύνη. Έκλεισε μάλιστα την ιστορική του πορεία στην περιβαλλοντική πολιτική με ένα μνημειώδες απόφθεγμα: «η μόδα της υπερβολής στα περιβαλλοντικά θέματα δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για να αντιμετωπίσετε τα μεγάλα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα»!
Ο Γιώργος Σουφλιάς παρέδωσε το ποδοπατημένο και κατατσακισμένο περιβάλλον σε μια πολλά υποσχόμενη, πανέξυπνη και δουλευταρού τεχνοκράτισσα, που δεν προέρχεται από την πολιτική, αλλά εδώ και κάποια χρόνια ζει την πολιτική εντός, εκτός και επί τα αυτά. Μια νέα γυναίκα που βρίσκεται πίσω από όλο το κεφάλαιο "πράσινη ανάπτυξη" του ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα μπήκε και μπροστά! Η Τίνα Μπιρμπίλη, η μεγάλη έκπληξη της γκραν γκινιόλ βραδιάς μέχρι την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, «το’χει» το περιβάλλον. Και μαζί με υφυπουργό που επίσης έχει δείξει περιβαλλοντική δουλειά και γενικό γραμματέα από τους καλύτερους επιστήμονες στα θέματα κλιματικής αλλαγής, είναι σίγουρα το πιο γερό τημ που ανέλαβε ποτέ την πολιτική ηγεσία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για το νέο υπουργείο, ειδικά όταν πρέπει να κάνει παρέα με την ενέργεια, έναν άλλο γιγάντιο τομέα με δυσθεώρητα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Αν στη δεκαετία του ’80 το μεγάλο ζητούμενο στην Ελλάδα ήταν τα δημόσια έργα, τώρα το μεγάλο ζητούμενο είναι η ενέργεια. Ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια του δικτύου είναι οι δυο τεράστιες συνιστώσες του πολιτικού γίγαντα που λέγεται «ενέργεια», ενώ η κλιματική αλλαγή είναι η νέα, ανερχόμενη αλλά πολιτικά ακόμα ανίσχυρη διάσταση που επιβάλλει τον περιβαλλοντικό συγχρωτισμό της ενεργειακής πολιτικής. Μια τεράστια πρόκληση λοιπόν είναι το νέο υπουργείο να μην εξελιχθεί στο παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ, απλά με άλλο όνομα και με την ενέργεια να καταπίνει οτιδήποτε περιβαλλοντικό.
Όπως και να’χει, οι ελπίδες μας είναι στα χέρια της χαριεστάτης νέας υπουργού. Δανείστηκα λοιπόν έναν χρυσοκίτρινο κρόκο από τον ΝΙΚ και της τον προσφέρω με ηλεκτρονικές ευχές για καλή αρχή!

7 σχόλια:

kayadesigner είπε...

Όλα δεξιά εμ... αριστερά να της πάνε!

Prokopis Doukas είπε...

Μπράβο βρε Θεοδότα, ήθελα να τη σχολιάσω αυτή την ανεκδιήγητη δήλωση Σουφλιά! Που δείχνει πόσο πίσω είναι η σκέψη του ιδίου και του κόμματος του - με αυτό το "μέτριο" στυλάκι σχολίου, του τύπου "μην κάνετε κι υπερβολές"..

Έλεος! Σπίτι του...

Theodota είπε...

kayadesigner, ας της πάνε όπως τα θέλει, αρκεί να πάνε καλά για το περιβάλλον.

Προκόπη, ναι, είναι όντως ανεκδιήγητο αυτό το κλείσιμο της πολιτικής θητείας του στο περιβάλλον! Ενδεικτική της κουλτούρας που αφήνει. Έλεγα πως τελευταία στιγμή θα επέλεγε κάτι συγκινητικό και οικολογικό να πει, αλλά μπα!

harisk είπε...

όντως όλοι ευχόμαστε στη νέα αυτή δομή - το πολυαναμενόμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος - να παίξει ουσιαστικό και χρήσιμο ρόλο.
δεν είναι η ώρα τώρα (ακόμη) να κρίνουμε τις "μεγάλες" αναπτυξιακές επιλογές που θα κάνει η νέα κυβέρνηση
πάντως τα σημερινά δημοσιεύματα [http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_09/10/2009_332659] που φέρνουν τη νέα Υπουργό να στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ανάπτυξης (Ενέργειας) ίσως δείχνουν σημειολογικά κάτι για τις υπαρκτές προτεραιότητες και πιέσεις που (αναπόφευκτα) θα υπάρξουν στην πολιτική της νέας Υπουργού...
Εδώ θα μαστε να τα δούμε - και ελπίζω να διεξευστούμε οι... γκρινιάρηδες

Theodota είπε...

Πολύ σωστά το λες Χάρη, εδώ είμαστε για να τα δούμε. Νομίζω όμως ότι ποτέ δεν ξεκίνησαν τα πράγματα τόσο ελπιδοφόρα για το περιβάλλον...

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/10/blog-post_3139.html

axe = πέλεκυς...

Thomas Xomeritis είπε...

Οι παλιοί έφυγαν. Να ευχηθούμε στη νέα Υπουργό τα καλύτερα και σιδεροκέφαλη.