Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Ήσυχο πρωινό καθαρής νίκης

Ήταν εντυπωσιακή η χθεσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και για όσους γνώριζαν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων που λάμβαναν τα κόμματα, η τελική διαφορά ήταν απρόσμενη. Αυτή η νίκη όμως ήταν θεαματική και για πολλούς άλλους λόγους.Κατ’αρχήν, γιατί ξυπνήσαμε σε μια ήσυχη και καθαρή Αθήνα. Τρόπος του λέγειν καθαρή, όπως δηλαδή τη βλέπουμε κάθε μέρα, αλλά σίγουρα χωρίς τους τόνους από γλίτσα λιωμένων φυλλαδίων και σκισμένων αφισών, χωρίς ποδοπατημένα σημαιάκια και άλλα προεκλογικά παραφερνάλια. Και αυτή βέβαια τη μετεκλογική καθαριότητα δεν την οφείλουμε σε κάποια ιδιαίτερη μέριμνα του δήμου, αλλά πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκε να γεμίσει τον κόσμο με αφίσες και μιας χρήσης προεκλογικά τσατάλια και στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους που παρέμειναν συνεπείς στον οικολογικό τους προσανατολισμό.


Εντυπωσιακή, επειδή ήταν οι πρώτες με έντονη οικολογολογία. Και αν κάποιοι κατηγορούσαν τον από χθες πρωθυπουργό ότι η «πράσινη ανάπτυξη» δεν πείθει, εκείνος απέδειξε ότι πείθει και παραπείθει. Εντάξει, μην τρελαθούμε, δεν πήρε 44% μόνο για την πράσινη ρητορεία, αλλά σίγουρα δεν έχασε ψήφους δίνοντας στο περιβάλλον κεντρικό πολιτικό ρόλο. Και είναι ελπίζω θέμα χρόνου να εμπεδωθεί στην κοινωνική συνείδηση η ανάγκη για πολύ πιο ρηξικέλευθες από αυτές του ΠΑΣΟΚ προγραμματικές θέσεις κομμάτων για το περιβάλλον, αλλά στην Ελλάδα όλα θέλουν τον χρόνο τους.


Εντυπωσιακή, επειδή οι εκλογές αυτές ήταν ήρεμες, επειδή όλοι μυριζόμασταν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σίγουρη την αυτοδυναμία, αλλά συνήθως οι μεγάλες εκλογικές διαφορές έπονται μιας πολύ έντονης και ταραγμένης προεκλογικής περιόδου με κόσμο να χτυπιέται στα καφενεία, κυρίες να γλωσσοκοπανιούνται στις λαϊκές και αφισοκαλυμμένα αυτοκίνητα να τρελαίνουν τις γειτονιές κορνάροντας. Ούτε αυτό όμως έγινε τώρα.


Κάποια στιγμή χθες, καθώς παρακολουθούσα την άφιξη του τέως (πρωθυπουργού) στο Ζάππειο, τρόμαξα με την πορεία κάποιων μπρατσαράδων που φώναζαν και κρατούσαν πυρσούς. Νόμιζα ότι τρελάθηκε το κανάλι και έδειχνε πορεία της ΚΚΚ στο Μισισιπή… Αλλά μετά τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και αποκαταστάθηκε η ψυχολογική μου ισορροπία. Ήταν οι απογοητευμένοι της ΟΝΝΕΔ που ήθελαν έτσι να στηρίξουν τον θλιμμένο πεσμένο ηγέτη. Ίσως αυτή η σκηνή ήταν το μόνο déjà vu από παλιές εκλογικές νύχτες…


Πάντως χάρηκα. Όχι μόνο για την πτώση μιας καταστροφικής κυβέρνησης. Ούτε μόνο επειδή δεν βρωμίσαμε όπως παλιά ή επειδή τα οικολογικά μπήκαν στο πεδίο της αντιπαράθεσης. Χάρηκα για το καλό ποσοστό των οικολόγων πράσινων που τους επιτρέπει να χτίσουν έναν πιο σοβαρό πολιτικό λόγο για το μέλλον, χάρηκα για την εκλογή του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Αλέξη Τσίπρα που σίγουρα αξίζει μια δική του φουλ δεύτερη ευκαιρία χωρίς κλαδεμένα πόδια. Χάρηκα και για το εξαιρετικά ψηλό ποσοστό του Κωστή Χατζηδάκη, του ευγενικού, αποτελεσματικού και ικανού τέως πλέον υπουργού, που ελπίζω να έχει ηγετικές ελπίδες στο κόμμα του. Και χάρηκα γιατί μας τελείωσε ο θεσσαλός υπουργός αντι-περιβάλλοντος, αν και είμαι βουτηγμένη στην αγωνία για να δω τον επόμενο…

Άντε, καλή βδομάδα!

υ.γ. η εικόνα είναι από http://thenetwar.com/wp-content/uploads/2009/10/κομματα.jpg

6 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Για τη σκηνή στο Ζάππειο, ένας συνάδελφος είπε: "Καλά, τώρα μας δείχνουν πλάνα αρχείου;" :-)

Σωστές οι επισημάνσεις σου. Πιστεύω οτι τελικά η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μη βγάλει καθόλου αφίσες έπαιξε μεγάλο ρόλο...

Ανώνυμος είπε...

χρόνια νομίζω ότι βρίσκομαι σε μόνιμο deja vu με τα ίδια ονόματα (οικογένειες )στις ίδιες θέσεις.Δεν έχω καταλάβει ...η "θέση " κληρονομείται ? δηλαδή όταν πεθάνει η πουτ@@@ τα παιδιά της ,κληρονομούν την Συγγρού ?
τοτα

alepou είπε...

Ανεβοκατεβαίνοντας σήμερα την Κηφισίας είδα ξανά μανά τα μεγαλοπανό με την "απόφαση ευθύνης" και την ρετουσαρισμένη φάτσα του Καραμανλή - θλιβερό θέαμα, το οποίο θα μπορούσε σίγουρα να είχε αποφύγει ακολουθώντας τη στρατηγική ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή επιλέγοντας κάτι διαφορετικό για την καμπάνια του.

ΕΠΙΣΗΣ ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ!
Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=1672

και

http://environmentfood.blogspot.com/2009/10/blog-post_05.html

δωράκια στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ…

Thomas Xomeritis είπε...

Οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος που θα σκάβουν στο κέντρο της Αθήνας, θα αναρωτιούνται - με το δίκιο τους, ξέροντας την κουλτούρα των τότε "νεοελλήνων" - για την απουσία του "εκλογές 2009" από τα στρώματα της βρόμας.

Μα καλά έχουν μυαλό στο κεφάλι τους ή μόνο μύες στα μπράτσα; Κρατάνε αναμμένους πυρσούς στο κατάστρωμα του Τιτανικού;

ecobubble είπε...

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτές τις εκλογές, ήταν ότι εκατομμύρια πολίτες εξέφρασαν το θυμό τους. Δεν ξέρω αν θα εισπράξουν ικανοποίηση, αλλά το γεγονός και μόνο ότι εκτονώθηκαν θεαματικά είναι σημαντικό. Άλλωστε, όπως λέει και ένας φίλος.. "ότι δεν το λέει το στόμα, το λέει το σώμα"...Μπορεί, λοιπόν, για λίγο να γλιτώσαμε αρκετά ψυχοσωματικά....
Καλημέρααααααααααα