Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ξύλινα πολιτικά σπαθιά

Λοιπόν, πείτε με ανιαρή, πείτε με συμβιβασμένη, πάντως τη φχαριστήθηκα τη χθεσινή τηλεμαχία των αρχηγών μας. Για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί για πρώτη φορά φάνηκαν οι εντελώς κρετίνοι. Αλλά και επειδή ήταν η πρώτη με ξεκάθαρη θεματική για το περιβάλλον και με έξι συζητητές που αναγκάστηκαν να εκτεθούν σε χαζές και κακοβαλμένες μεν πλην όμως σαφείς ερωτήσεις για τα οικολογικά τους προγράμματα.


Για να δούμε λοιπόν:
Ο Καραμανλής Β’ μπορεί να είναι ένας στρογγυλός μπούλης πρωθυπουργός, αλλά πείθει το δικό του κοινό ότι εννοεί όσα λέει. Αν όμως δεν σταθείς στην ουσία των λέξεων και δεν υπνωτιστείς από τα πανωκατεβάσματα των χεριών του, τότε σίγουρα το έχασε χθες. Ειδικά όταν σε αντίστοιχη εντελώς ανούσια ερώτηση της δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ υπερασπίστηκε τον μέγα υπουργό Σουφλιά για πολεοδομικές παρανομίες του εξοχικού του στην Ανάβυσσο.

Ο μάλλον αυριανός πρωθυπουργός Παπανδρέου Γ’ ήταν πολύ καλύτερος από όλες τις προηγούμενες τηλεμαχίες που έχω παρακολουθήσει. Αν και το οικονομικό παραμένει ζήτημα ομιχλώδες για το κόμμα και τις προτάσεις του, μου φάνηκε πολύ πιο ξεκάθαρος ο λόγος του, έκανε απείρως λιγότερα σαρδάμ και φάνηκε διαβασμένος στα οικολογικά. Προσωπικά εκτίμησα την τοποθέτησή του για τις ΑΠΕ σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και την υπονοούμενη μεν πλην όμως σαφή υπαναχώρησή του στο σκάνδαλο του Αχελώου. Το έχασε όμως στην ερώτηση που έθεσε προς τον μέγα αντίπαλο…


Η κόκκινη θεά, η Παπαρήγα φάνηκε ξανά οπισθοδρομική και ξύλινη, αλλά και περιβαλλοντικά επικίνδυνη. Ακούστε κορυφαίες δηλώσεις:
- «Να σας πω όμως για τα αυθαίρετα. Θα μπορούσαν π.χ. σ’ αυτές τις περιοχές να γίνουν αναπλάσεις.Όπου υπάρχουν αυθαίρετα σε μπαζωμένες περιοχές, σε μπαζωμένα μάλλον ρέματα και σε περιοχές οι οποίες είναι ευαίσθητες στο ζήτημα του σεισμού, με ευθύνη της Εργατικής Κατοικίας».
- «Βεβαίως με το σημερινό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει, οι εργαζόμενοι είναι στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά. Εκεί έχουμε πάει. Δηλαδή να προτιμήσεις τον λιγνίτη, που οι κάτοικοι θέλουν τη ΔΕΗ και το λιγνίτη, δεν είναι αντίθετοι. Να προτιμήσεις λοιπόν αυτόν τον λιγνίτη που σου στοιχίζει και ακριβά και σου στοιχίζει και στο περιβάλλον και σου φέρνει καρκίνο, ή να προτιμήσεις τον πράσινο βιομήχανο με τις άλλες μορφές ενέργειας; Αυτό λοιπόν το δίλημμα πρέπει από ένα σημείο και μετά να αρθεί».Ο Τσίπρας παιδιά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Είχε διώξει το τουπέ ήταν σαφής χωρίς λαϊκίστικες κορώνες και σίγουρα ήταν έτη φωτός μπροστά από τον Αλαβάνο. Αντιμετώπισε ωραία τις ερωτήσεις για το περιβάλλον και για τις πορείες. Κατά τη γνώμη μου, η ερώτηση προς τον Καραμανλή έδειξε μια μικρή δόση πολιτικής ανωριμότητας. Στον Παπανδρέου έπρεπε να απευθύνει ερώτηση. Αυτός θα είναι αύριο στο Μαξίμου και προς αυτόν θα χάσει ψηφοφόρους, αν χάσει. Το κλείσιμό του βέβαια ήταν γεμάτο από κλισέ. Νομίζω πως καλύτερα μιλάει αυθόρμητα όταν απαντάει σε ερωτήσεις, παρά όταν απαγγέλει τη γνωστή πολιτική ποίηση. Ελπίζω όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ να τον σταυρώσουν (με την καλή έννοια)!


Ο τουρκόνυμος τουρκοφάγος Καρατζαφέρης ήταν η μεγάλη μου χαρά. Στην χειρότερη τηλεοπτική του εμφάνιση ever, φάνηκε το μεγαλείο του πολιτικού κενού και καιροσκοπισμού του.


Ακούστε πώς έκλεισε: «Εμείς το μικρότερο και το φτωχότερο κόμμα, δώσαμε ένα εκατομμύριο για το Ταμείο Φτώχιας. Χθες έδωσα χρήματα στο Δήμο Βασιλικού για τις πλημμύρες, την ζημιά που έγινε εκεί και έχω κλείσει ένα μεγάλο κομμάτι με πάρα πολλά λεφτά για να χτιστεί, να γίνει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που η ελληνική πολιτεία τόσα χρόνια στην Αθήνα το έχει στερήσει. Ξέρω να κάνω οικονομία. Ξέρω να δημιουργώ σωστές καταστάσεις. Έχετε υπόψη σας ότι το κανάλι το δικό μου είναι από τα ελάχιστα που δεν χρωστάει ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, γιατί ξέρω τι σημαίνει νοικοκυροσύνη. Αυτή την νοικοκυροσύνη θα μπορέσω να φέρω και στην Ελλάδα».


Και τελευταίος αλλά όχι καταϊδρωμένος ο πολύ συμπαθής Νίκος Χρυσόγελος στην πρώτη του τηλεμαχία. Και αυτός ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, παρά τα κάποτε αταίριαστα με την κουβέντα χαμόγελα που όμως ταιριάζουν με το επώνυμό του. Βρήκα την απάντησή του για τους μετανάστες πολύ καλή και προφανώς γνώριζε καλύτερα από όλους τα οικολογικά. Βέβαια, στην ερώτηση Κωνσταντάτου για την εθνικιστική βλακεία Τρεμόπουλου που στοιχειώνει τους Οικολόγους Πράσινους το ψιλο-έχασε. Εκεί καλύτερα θα ήταν να έκοβε την κουβέντα λέγοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, μην το δημιουργείτε, ρωτήστε κάτι πιο σημαντικό. Αλλά, αμαρτίαι ηγετών παιδεύουσι πολιτικά τέκνα. Όταν όμως τα πήρε στο κρανίο με την ερώτηση του Σρόϊτερ, τότε κέρδισε πόντους. Και επειδή διεκδικεί σταυρό, αν ψηφίζετε Οικολόγους Πράσινους, σταυρώστε και Χρυσόγελο (με την καλή έννοια!).Δυσάρεστη έκπληξη η σχεδόν καθολική ανεπάρκεια των δημοσιογράφων. Βρήκα τον Τσίμα αρκετά καλό, αν και σταθερά εκτός χρόνου, αλλά οι λοιποί ήταν από μέτριοι έως φαιδροί. Απογοητεύθηκα από την ερώτηση της Κοσιώνη προς τον Τσίπρα για την πράσινη ενέργεια, στην οποία δήλωσε εντελώς άτοπα και άσχετα πως η πράσινη ενέργεια είναι πολυτέλεια και ακριβή. Αλλά και η ερώτησή της προς τον Καραμανλή ήταν άσχετη, αφού το παράνομο του Σουφλιά σίγουρα δεν είναι το κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιούργησε η ΝΔ. Σταθερά φαιδρότερος όλων πάντως παραμένει ο Λιάτσος.


Ξύλινες αλλά ενδιαφέρουσες πολιτικές ξιφομαχίες σε ένα σκούρο πολιτικό σκηνικό…

4 σχόλια:

kayadesigner είπε...

Να 'σαι καλά! Δεν μπόρεσα να την παρακολουθήσω χθες αλλά μου έδωσες ένα σύνομο περιεκτικό feedback. Την εικονοποίησα στο μυαλό μου!
Την καλημέρα μου!

harisk είπε...

Συμφωνώ με τη "γραμμή": θα σταυρώσω Τσίπρα, αλλά αν είχα δυο ψήφους, θα σταύρωνα και Χρυσόγελο! :)

Θεοδoτα Ναντσου είπε...

Κάλημέρα κι'από μένα! Είδα και το χθεσινό και μπορείτε ελεύθερα να με πείτε μαζόχα!!!

alepou είπε...

Κι εγώ είδα και τα δύο -άλλη μια μαζώχα στην παρέα- και είναι αλήθεια ότι συνολικά ο Τσίπρας με ξάφνιασε ευχάριστα μέχρι που με συγκίνησε κάποια στιγμή αλλά όχι τοοοόσο για να τον σταυρώσω... Οσο για το χθεσινό προβληματίστηκα με το ΦΕΚ για τους αποχαρακτηρισμούς του 2002 στην Ανθούσα, θα το ψάξω - επίσης κάνε μια βόλτα από το μεγαλοπερίπτερο του Πασοκ στην Κλαυθμώνος να δεις με πόση κοινωνική ευαισθησία παρκάρουν οι σύντροφοι μέρα μεσημέρι τα αυτοκίνητά τους καταμεσής στο πεζοδρόμιο...