Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Από μηχανής πυροσβέστες

WWF-Μιχάλης Μπινιχάκης

Βλέπεις τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα και αισθάνεσαι ασήμαντος, μηδαμινός. Σιγά μη σβήσεις φωτιά εσύ, μόνο με «εναέρια μέσα» μπορούν να σβήσουν οι πυρκαγιές στα δάση. Και όλοι, κάτοικοι, τουρίστες, αγρότες, δήμαρχοι και λοιποί τοπικοί παράγοντες της συμφοράς τηλεφωνούν αλλόφρονες στα ραδιόφωνα ζητώντας αεροπλανάκια…

Σήμερα το πρωί παρακολουθούσα ένα Scorpion να σβήνει και να γεμίζει κάπου πολύ κοντά στην ακτή και κατάλαβα ότι δεν είναι μόνο η κακή μας η αδιαφορία που μα κάνει να βλέπουμε τα εναέρια μέσα ως από μηχανής θεούς που θα σβήσουν τις φωτιές που ανάψαμε. Είναι και ο προσωπικός εκμηδενισμός που αισθάνεσαι όταν βλέπεις αυτά τα θηρία να ρίχνουν εκατοντάδες λίτρα νερού πάνω από τεράστιες και παντοδύναμες φωτιές.

Όμως, οι δασικές φωτιές δεν σβήνονται στον αέρα, αλλά στη γη. Αν δεν ης επιτεθείς όταν εκείνη ξεκινήσει, δηλαδή μέσα στο πρώτο μισάωρο, με ήδη εξοπλισμένες ομάδες και δυνάμεις οργανωμένες και ήδη έτοιμες να συντονιστούν, τότε η φωτιά γιγαντώνεται και μετά απλώς σβήνεις μια καταστροφή. Όμως, στην Ελλάδα οι πυρκαγιές ξεκινούν από πολιτικά ασήμαντα δασικά συστήματα, όπως ο Πλατανιστός με τα φοβερά καστανοδάση και οι ρεματιές. Η οικολογική τους αξία δεν ρίχνει κυβερνήσεις, ούτε τοπικές ούτε φυσικά και εθνικές. Οπότε ας καούν.

Έτσι και με το Γραμματικό. Μια φωτιά που ξεκίνησε από κάτι παλιολαγκάδια, αξιολογήθηκε ως ασήμαντη, μέχρι που έγινε τεράστια και έκαψε τη μισή Αττική. Θυμίζω ότι ξεκίνησε κάπου εκεί κοντά όπου οι οικολογικά να μην πω κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τον ΧΥΤΑ, βάζοντας φωτιά σε ξερόκλαδα και σκουπίδια με πύρινα οδοφράγματα...

Από κει όμως η ασήμαντη φωτιά παίρνει δύναμη και ξεφεύγει και καίει πολιτικά σημαντικούς οικισμούς και περιουσίες. Και τότε τρέχουν όλοι να ζητήσουν αεροπλάνα και βαπόρια, αφού ποτέ δεν οργάνωσαν μέσα στον χειμώνα εκείνες τις δυνάμεις που θα στείλουν την πυρκαγιά στον αγύριστο, όπως πρέπει, από τη γη.

Από τη φλεγόμενη Κάρυστο, που τώρα, τέταρτη μέρα σβήνει, σας στέλνω καυτούς χαιρετισμούς!

Υστερόγραφο: Επειδή πληροφορημένος πολίτης = δυνατός πολίτης, διαβάστε έναν ωραίο οδηγό δασοπυρόσβεσης. Σε πολίτες απευθύνεται, όχι σε ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: