Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Όταν βγάζω βόλτα την ανακύκλωσή μου...

radio973.blogspot.com/2009/07/blog-post_05.html

Σήμερα, όπως και δυο-τρεις φορές τη βδομάδα, έβγαλα την ανακύκλωσή μου βόλτα στο Σύνταγμα. Πέντε κιλά χαρτί, σε μια πολύ ωραία και καθαρή χάρτινη σακούλα. Πέντε κιλά χαρτί και η κυρία τους, παρέα με δυο ρέμπελους πιτσιρίκους, ψάχνοντας για καθαρό κάδο ανακύκλωσης που δεν θα χαραμίσει το πολύτιμο χαρτί μέσα σε ζουμιά, σάπια αποφάγια ή λασπωμένα αποτσίγαρα. Δεν έψαχνα δηλαδή για τους θεοβρώμικους και γεμάτους με όσα σκουπίδια βάζει ο νους σας κάδους της γειτονιάς μου, που μόνο μπλε δεν είναι…

Στο κέντρο της Αθήνας όμως, του ομφαλού της γης, της διαμαντόπετρας στης γης το δαχτυλίδι, η αναζήτηση κάδου είναι πιο δύσκολη κι’ από κυνήγι θησαυρού… Εκτός από μερικούς, μάλλον λίγους, μπλε κάδους που είναι γεμάτοι με κλαδέματα δέντρων, συλλογές από τη δουλειά των οδοκαθαριστών και άλλα ευωδιαστά, δεν βρίσκεις πουθενά εκείνους τους παλιούς κίτρινους κώδωνες που ήταν αφιερωμένοι στη συλλογή πολύτιμων υλικών, όπως το χαρτί, το γυαλί και τα τενεκεδάκια. Φτάνεις λοιπόν στο Σύνταγμα και επειδή κάποια άχρηστη δημοτική αρχή προφανώς θεωρεί ότι οι κάδοι ανακύκλωσης κάνουν άσχημη την πανέμορφη πόλη μας, απλώς έχει εξαφανίσει και τους λίγους που υπήρχαν!

Ακούμπησα λοιπόν την πολύτιμη χαρτοσακούλα μου δίπλα σε ένα μαντεμένιο δοχείο απορριμμάτων μεσοπολεμικής τεχνοτροπίας, αφού πια είχαν πιαστεί τα χέρια και τα πόδια μου από το βάρος σε συνδυασμό με το κυνηγητό των εξεγερμένων πιτσιρίκων μου. Και είπα σε δυο τύπους της δημοτικής αστυνομίας που τριγυρνούσαν εκεί στη Βουκουρεστίου να βρουν τρόπο να τα στείλουν προς ανακύκλωση, όπως η πολιτική τους ηγεσία οφείλει προς τους πολίτες!

Δεν ξέρω αν ο λαός έχει όντως τους ηγέτες που του αξίζουν. Προτιμώ να πιστεύω πως ο λαός πιστεύει ότι επειδή η εξουσία διαφθείρει, δεν πα να την καταλάβουν και λέρες; Γιατί η δημοτική μας αρχή σίγουρα μοιράζεται τη λέρα των κάδων που τοποθέτησε τελευταία και καταϊδρωμένη σε κάποιους δρόμους (συγνώμη, ίσως ο Πειραιάς να είναι ακόμα πιο τελευταίος…), μόνο και μόνο για να πουλήσει «οικολογία» σε διάφορα φυλλάδια.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πού μπορούν βρουν κίτρινους κάδους χαρτιού κάπου στο Σύνταγμα, ας μπουν στον κόπο να ενοχλήσουν από την παντοτινή ραστώνη τους υπαλλήλους του "Γραφείου Υλοποίησης Προγραμμάτων Ανακύκλωσης" του Δήμου μας. Ναι, γραφείο υπάρχει, κι'ας είναι άνευ αντικειμένου! Το τηλέφωνό τους είναι 210 3421776.

Διαβάστε και μια λύση για πόλεις χωρίς σκουπίδια εδώ.

3 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Εσύ τα κουβαλάς στο Σύνταγμα εγώ φυλάω καραούλι τις νύχτες που περνάνε τα απορριμματοφόρα γιατί συχνά μέσα στο σκοτάδι ‘μπερδεύουν’ τους κάδους και φυσικά τα προς ανακύκλωση πάνε παρέα με τα υπόλοιπα σκουπίδια.
Ένα βράδυ που τους έπιασα στα πράσα μου είπαν ότι είχαν αυτή τη διαταγή. Αναγκάστηκα να καλέσω το 100- μια νυσταγμένη φωνή μου είπε ότι δεν ήταν της αρμοδιότητάς τους- και την επόμενη πήγα στο Δήμο που είπαν ότι θα ερευνήσουν το ‘συμβάν’.
Τελικά πρέπει να επαγρυπνούμε κυριολεκτικά, διαφορετικά η ανακύκλωση θα παραμένει μόνο σε διαφημιστικά ή προεκλογικά φυλλάδια.

Panos Konstantinidis είπε...

Μόνο στα χαρτιά είμαστε πράσινοι, στην πραγματικότητα είμαστε καφέ, σαν τα σκατά.

Theodota είπε...

Γεια σου ρε Τσαλαπετεινέ, συναγωνιστή της ανακύκλωσης!

Καλημέρα σου Πάνο! Δυστυχώς, ούτε στα χαρτιά είμαστε πράσινοι...