Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

Τα συντρίμμια των διακοπών μας...

Δείτε πώς κατάντησε η άλλοτε πανέμορφη παραλία της Δάφνης στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Βασίλειο οικοδομικής αυθαιρεσίας, για τα μάτια και τα πορτοφόλια των τουριστών, μόνο!
Η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο τουρισμός, αφήνει τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα. Τόσο το κατασκευαστικό κομμάτι και η κατάληψη φυσικού χώρου, η κατανάλωση νερού και ενέργειας, όσο και οι προμήθειες και η συμπεριφορά μας έχουν τεράστιο οικολογικό κόστος. Μπορούμε όμως να το ελαχιστοποιήσουμε, αν θέλουμε!

Επιτέλους διακοπές! Πράξη 1η: Ονειρευόμαστε ατελείωτη ξεκούραση, κατά προτίμηση χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας. Ψάχνουμε για τον ονειρεμένο προορισμό, δηλαδή πισίνα, δωμάτιο δυό βήματα από το κύμα, ταβέρνα πάνω στην παραλία και το αυτοκίνητο ακριβώς δίπλα.

Πράξη 2η: Εισβάλλουμε στο πολυκατάστημα και κατεβάζουμε από τα ράφια ότι υπάρχει, επειδή ίσως το χρειαστούμε. Τα παλιά τα πετάμε γιατί πάλιωσαν.
Πράξη 3η (χωρίς παιδιά): Φτάνουμε στην παραλία «το όνειρο». Με μερικές ακόμα χιλιάδες μπουχτισμένους από την πολλή δουλειά και διψασμένους για ήλιο, θάλασσα και αμόρε. Αποτσίγαρα, σακούλες, μπουκάλια και κομμένη σαγιονάρα θα τα πάρουμε μαζί μας, γιατί οφείλει ο Δήμος να τα μαζέψει. Στην ταβέρνα θα κακοφάμε προκάτ πατάτα και κατεψυγμένο μπαρμπούνι και θα σιχτιρίσουμε. Αλλά το βράδυ θα βγάλουμε τα σώψυχά μας με το γλέντι μέχρι πρωίας, έχοντας αφήσει το φως του δωματίου αναμμένο.
Πράξη 3η (με παιδιά): Φτάνουμε στην παραλία με δεκάδες τσάντες και σακούλες. Τα παιδιά ξαμολιούνται στη θάλασσα σέρνοντας στην τελευταία λέξη της μόδας σε κουβαδάκια, φτυαράκια και φουσκωτά εξωτικά ζώα. Καφές, εφημερίδα και ξάπλα, μέχρι το μεσημεράκι, οπότε αφήνουμε τα ανεπιθύμητα δώρο στον Δήμο και ψάχνουμε για ταβέρνα. Το βράδυ που έρχεται η ώρα να κοιμηθούν τα κατάκοπα πιτσιρίκια, κανένας δεν κλείνει μάτι, γιατί οι δίπλα πάνε για ύπνο το χάραμα.

Πολλοί έχουμε περίπου τέτοια εικόνα από τις καλοκαιρινές διακοπές που τόσο περιμένουμε και έχουμε ανάγκη. Αυτές τις διακοπές που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερες για εμάς, αλλά και τη φύση που επισκεπτόμαστε. Πάμε λοιπόν:

Πράξη 1η: Ονειρευόμαστε και ψάχνουμε για δωμάτιο που δεν είναι αυθαίρετο πάνω στην παραλία ή μέσα στο δάσος και δεν έχει πισίνα γλυκού νερού.
Πράξη 2η: Οικολογία είναι και οικονομία. Αγοράζουμε μόνο όσα κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε πραγματικά.
Πράξη 3η: Πάμε παραλία, έχοντας αφήσει το αυτοκίνητο μακριά από την άμμο. Για τα παιδιά φέρνουμε όσα παιχνίδια θα χρειαστούν πραγματικά και σνακ που εμείς κρίνουμε ότι είναι υγιεινά. Μαζεύουμε κάθε ένα σκουπιδάκι σε δική μας σακούλα και τη ρίχνουμε στον πρώτο άδειο κάδο. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στην ησυχία του και περπατάμε όσο αντέχουμε. Τρώμε σε ταβερνούλες που δεν έχουν κάνει οικοδομική επίθεση στην παραλία. Σεβόμαστε το νερό και την ησυχία των άλλων.
Αυτά τα ολίγα και… καλές και οικολογικά ελαφρές διακοπές!

υ.γ. αυτό το κείμενο δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΟΙΚΟ της Καθημερινής με τίτλο "Πηγαίνετε διακοπές, μην αφήνετε πίσω σας... συντρίμμια". Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον!

4 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

σας περιμένουμε στην Καρυστία :)

εδώ να δεις οικολογικό αποτύπωμα...
με ανύπαρκο βιολογικό και ...χωματερές τρελές...

οεο

Yannis Zabetakis είπε...

το κείμενο καταπληκτικό αλλά το σκίτσο σε ...μεγαλώνει...αδικαιολόγητα!
να το προσέχεις το ...συγκρότημα :)

Theodota είπε...

Μα τι ευγενής νέος που είσθε!

Ανώνυμος είπε...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,抓 姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,尋人,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,A片,抓姦,A片