Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009

Η πράσινη ανάπτυξη του τυρόγαλου

Αίφνης, τα κόμματα (με πιο δειλή τη ΝΔ) ανακάλυψαν τη γοητευτική ρητορεία της «πράσινης ανάπτυξης». Ανάπτυξη που στην πράξη επιλεκτικά σέβεται το περιβάλλον, με μικρές επιχειρήσεις που δεν καταστρέφουν, κάποιες νέες τεχνολογίες, επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και καμιά λουλουδιά στους δρόμους, πάντα χωρίς σαφές όραμα. Άντε για τους πιο χάρντ κορ, η πράσινη ανάπτυξη είναι ένας ελαφρολαϊκός όρος για μια αδιευκρίνιστη οικολογική κοινωνία που στην πράξη μεταφράζεται σε σύγκρουση με την κάθε είδους εξουσία (ιδιωτική και δημόσια) και σε γκρίνια, πάντα χωρίς σαφές όραμα.

Προχθές, η πράσινη ανάπτυξη έγινε συγκεκριμένη! Μεταφράστηκε σε επεξεργασία του επικίνδυνου τοξικού αποβλήτου που ονομάζεται «τυρόγαλο» και σε φωτοβολταϊκά σε χωράφια που μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα του αγρότη. Δια στόματος λοιπόν του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος, το ασυνήθιστα καλό και δουλεμένο δικό τους κείμενο διαλόγου «Πράσινη Ανάπτυξη» τελικά μεταφράζεται σε τσόντες οικολογικής πολιτικής και όχι σε θεμελιώδεις παρεμβάσεις σε κάθε τομέα της οικονομίας, ακόμα και αν χρειαστεί να «σπάσουν αυγά» με κατεστημένες καταστροφικές νοοτροπίες.

Μπορεί πριν μερικά χρόνια η πράσινη ή αειφόρος ή βιώσιμη ή οικολογική (ή όπως θέλετε τέλος πάντων) ανάπτυξη να ήταν ένα όντως ομιχλώδες όραμα. Τώρα όμως δεν είναι. Τώρα πια δεν μας λείπουν οι αναλύσεις και οι λύσεις και οι προτάσεις και οι ιδέες. Έχουν γραφτεί για όλα τα γούστα, ποιητικά, ακαδημαϊκά, τεχνοκρατικά, με όρους οικονομικίστικους ή εξυπνακίστικους. Όποιος πραγματικά θέλει, μπορεί να τα πάρει και να τα κάνει πολιτική. Να ξέρει όμως, η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι η ίδια γκρίζα που ξέρουμε, απλώς βαμμένη με πράσινη μπογιά. Είναι άλλη. Έχει πολιτικό κόστος, έχει συγκρούσεις με κατεστημένα, παραδόσεις και τσέπες. Και αριστερά ή δεξιά, αυτά τα κατεστημένα είναι το ίδιο κολλημένα και κάνουν την ίδια ζημιά.

Δείτε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και κουβεντούλα στο μπλογκ του Γιάννη Ζαμπετάκη.

2 σχόλια:

Thomas Xomeritis είπε...

Το ίδιο και η Κίνα, δες εδώ (πρόσθεσε και όρους εμπορικούς). Τους πρόλαβε ο Γιωργάκης πάντως.

Yannis Zabetakis είπε...

δυστυχώς στην χώρα του τυρόγαλου και του εξασθενούς χρωμίου, είμαι μεγάλο κόμμα - super market, πουλάω λίγη πράσινη μπογιά, και με ονομάζω ...πράσινη ανάπτυξη...

τα κατεστημένα είναι το κλειδί...ειδικά εκείνα που έχουμε μέσα στο μυαλό μας και δεν μας αφήνουν να κάνουμε πραγματικά καινούργιες σκέψεις...

κι έτσι η ζωή συνεχίζεται!
το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Σ. Κουβέλης με τις τυρογαλικές του δηλώσεις θα πάει στο ΠΕΧΩΔΕ και ...βοήθεια μας!

πράσινα άλογα με άλλα λόγια και περισσότερα επ'αυτού ...

εδώ...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=261228&ct=6&dt=27/03/2009

Καρτέλ, δίκτυα καταναλωτών και πράσινη ανάπτυξη

Υ.Γ. καλό καλοκαίρι και προσοχή στις τσούχτρες της στεριάς!