Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009

Επιλεκτική οικολογία

του Ανδρέα Πετρουλάκη, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Με πύρινα μπλόκα που ξερνάνε βρώμα και φωτιά στα γύρω ξερόχορτα, με λεπτομερείς αναλύσεις του οράματος για μια Ελλάδα χωρίς σκουπίδια και με πολλή κλωτσοπατινάδα, οι κάτοικοι Γραμματικού και πέριξ πυρπόλησαν τα δελτία ειδήσεων. Και έδωσαν την ξεκάθαρα ελληνική εικόνα ότι τα δικά μας (σκουπίδια) είναι οκ, των άλλων όμως βρωμάνε και αλλού να πάνε.
Αίφνης λοιπόν οι κάτοικοι του Μαραθώνα ανακάλυψαν την αξία της φύσης, όταν πριν μερικά χρόνια ήταν σφόδρα αντίθετοι με την προστασία του Σχοινιά και την ένταξή του στο δίκτυο Natura. Όταν πριν πολύ λίγα χρόνια έσουρναν τα εξ'αμάξης στους "οικολόγους" που αντιδρούσαν στα ολυμπιακά έργα και τους απίθανους σούπερ αυτοκινητοδρόμους που σήμερα οδηγούν από το Κάτω Σούλι στην παραλία. Όταν πριν λίγα χρόνια έβγαζαν φιρμάνια που στηλίτευαν όλους όσοι θέλουν να κρατήσουν τον Μαραθώνα μακριά από την ανάπτυξη που απολαμβάνει η Νέα Μάκρη (αυτό κι'αν είναι αναπτυξιακό όραμα).

Και τώρα που όλοι οι νομικοί αγώνες ηττήθηκαν, τώρα που δεν προκύπτει από πουθενά ξεκάθαρα κρίσιμη και παράνομη περιβαλλοντική επιβάρυνση, τώρα που έρχονται αντιμέτωποι με ένα από τα λίγα έργα στην Ελλάδα που αποτελεί μέρος ολοκληρωμένου και κάπως λογικού σχεδιασμού (σχετικά είναι βέβαια όλα), τα επιχειρήματα γίνονται γροθιές και φωτιές. Και κανένας δεν ρωτάει πού ρίχνει ήδη τα σκουπίδια του το Γραμματικό, αφού έχει αποκλειστεί από τον ΧΥΤΑ Φυλής. Μήπως ακριβώς εκεί; Κανένας δεν ρωτάει με ποια λογική τα σκουπίδια της Αττικής (στην οποία ανήκει και το Γραμματικό) πρέπει να πάνε σε άλλο νομό. Κανένας δεν ρωτάει από πού και πώς προκύπτει το όραμα μιας ελληνικής κοινωνίας χωρίς σκουπίδια και χωρίς χώρους ταφής ακόμα και αν γκαζώσει φουλ για ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Και βέβαια κανένας δεν γουστάρει τα σκουπίδια (και) των άλλων κάπου εκεί κοντά στην αυλή του. Γιατί κοντά στην αυλή μας, μόνο εμείς έχουμε δικαιώματα, κανένας άλλος!

Τώρα λοιπόν ανακαλύψαμε ότι μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα λυμαίνονται τη διαχείριση των σκουπιδιών μας. Οι μπόμπολες όμως που θα κατασκευάσουν τους ΧΥΤΑ της Αττικής, είναι οι ίδιοι που πιέζουν για μονάδες καύσης, πανάκριβες και ρυπογόνες. Είναι οι ίδιοι που θα αναλάβουν και έργα ανακύκλωσης. Άρα, δεν έχουν ανάγκη κανένα Γραμματικό, θα τα αρπάξουν όλα έτσι κι'αλλιώς, αφού οι δήμοι δεν μπαίνουν μπροστά.

Και καλά, η δική μου η προσωπική ζαχαρένια καθόλου δεν θα χαλάσει, είτε γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα είτε όχι. Τα σκουπίδια μου κάπου θα πάνε και είμαι σίγουρη ότι κανένας δεν θα τολμήσει να τα φέρει στην Κατεχάκη, όπου έχω την ατυχία να περιβάλλομαι από τον θόρυβο και το σύνεφο αυτοκινήτων από παντού στην Αττική. Εκείνο που με κάνει με τα κρομμυδάκια είναι η επιλεκτική οικολογία, η αλλήθωρη ευαισθησία μας για το περιβάλλον που ξεσπάει με εγωμανία όταν το σκουπίδι φτάσει στη δική μας την πορτούλα.

6 σχόλια:

Thomas Xomeritis είπε...

Not in my backyard, ακόμα και αν πρόκειται για τη δική μου βρωμιά.

Αλήθεια, σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ολυμπιακά στο Σχοινιά;

Theodota είπε...

Γεια σου Thomas. Τα ολυμπιακά στον Σχοινιά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ειδικά αν συγκριθούν με τα λοιπά ολυμπιακά που περιμένουν ακόμα τη θολή μοίρα τους. Βέβαια, η οικολογική αποκατάσταση του υγροτόπου δεν έγινε ποτέ, το δάσος δεν προστατεύθηκε, ο τόπος είναι γεμάτος σκουπίδια και νέες οικοδομές, ακόμα και τετραώροφες. Με τόσο σκουπίδι, ίσως ο ΧΥΤΑ θα μπορούσε να γίνει στον Σχοινιά...

Prokopis Doukas είπε...

Αγαπητή, άκουσα την άποψη οτι υπάρχει μελέτη για τη σωστή χωροθέτηση των ΧΥΤΑ (ή ΧΥΤΥ έχω μπερδευτεί) σε 6 σημεία στην Ελλάδα - που πληρούν, σύμφωνα με τους καθηγητές που τη συνέταξαν, τις καλύτερες προδιαγραφές (όχι σε υπόγεια ρέματα κλπ. κλπ.) Το πιο κοντικό είναι στη Βοιωτία, κοντά στη Ριτσώνα. Κι ότι τα σκουπίδια δεν πάνε εκεί, διότι οι δήμοι της Αττικής θα χάσουν το (αμύθητο) παραδάκι που εισπράττουν από την υποδοχή και διαχείριση των σκουπιδιών. Ισχύει;

Theodota είπε...

Πολύ καλημέρα σου Προκόπη. Η μελέτη για τη Ριτσώνα συντάχθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων Γραμματικού. Άρα εκ προοιμίου απορρίπτει χωροθετήσεις εντός Αττικής. Δηλώνει δηλαδή ότι η Αττική παράγει σκουπίδια, αλλά θέλει να τα στέλνει στην Εύβοια, γιατί δεν γουστάρει να τα βλέπει και να τα μυρίζει. Ας τα φάει λοιπόν η Χαλκίδα! Όσο για καθηγητές πανεπιστημίου που βγάζουν μελέτες, άσε καλύτερα! Μπορώ να σου απαριθμήσω ξεφτίλες μελέτες που καλύτερα να μην τις υπέγραφαν καθηγητές, αλλά μαθητές γυμνασίου.

Η νομοθεσία για τα απορρίμματα προβλέπει χωροθετήσεις ΧΥΤΑ (μαζί με τις άλλες υποδομές διαχείρισης) σε επίπεδο Περιφέρειας. Άρα η Αττική πρέπει να χωροθετήσει ΧΥΤΑ. Το πρόβλημα είναι ότι τα έργα διαχείρισης του "πολύτιμου" σκουπιδιού, εκείνου δηλαδή που μπορεί να ανακυκλωθεί ή να κομποστοποιηθεί, είναι σε πολύ προβληματικό στάδιο, είτε κατασκευής είτε και λειτουργίας. Εξακολουθούμε λοιπόν να θάβουμε δεκάδες χιλιάδες τόνους περισσότερους από όσους θα μπορούσαμε.

Οι συγκεκριμένες χωροθετήσεις έγιναν στη βάση μελετών (από πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων βεβαίως βεβαίως), προβλέπονται από νόμο και έχουν περάσει από το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι βασίζονται σε μελέτες ικανές να τεκμηριώσουν ότι δεν δημιουργούν περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Προσωπικά, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για τον ΧΥΤΑ Κερατέας, μιας και εκεί δεν λειτουργεί τώρα χωματερή.

Όσο για τη διαφορά μεταξύ ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, χώροι ταφής είναι όλοι. Οι ΧΥΤΥ βασίζονται στην παραδοχή ότι παράλληλα θα γίνεται γενναία ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Ανώνυμος είπε...

καταλαβαίνω τη θυμωμένη γραφή της Θ.Ν. όταν αναφέρεται σε "επιλέκτικές οικολογίες" όταν τα προβλήματα φτάσουν την "πίσω αυλή"...
όμως αν η Πολιτεία υλοποιούσε στ' αλήθεια (και όχι κατ' επίφαση και μόνο στο σκέλος που αφορά τους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ) τον -υπαρκτό όντως- περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίματα, δηλ. αν είχε προωθήσει ανακύκλωση και κομποστοποίση (που αφαιρούν σημαντικό -και επικίνδυνο- μέρος από τα σκουπίδια, αν είχει ενημερώσει και διαβουλευθεί, αν είχει δώσει ανταποδοτικά κίνητρα, αν είχε πείσει για το ισορροπημένο και το συγκροτημένο του σχεδιασμού της, τότε ίσως οι αντιδράσεις να ήταν λογικότερες...
σε ένα κράτος που στα υψηλά του κλιμάκια βασιλεύει η ανομία, είναι πολύ αυστηρό να ζητάμε από τον κόσμο να φέρεται "υπεύθυνα"...
ΧΚ

Theodota είπε...

Καλημέρα ΧΚ και ευχαριστώ! Έχεις δίκιο σε όσα λες. Όταν όμως μιλάω για επιλεκτική οικολογία, αναφέρομαι και στην κατάσταση της περιοχής σήμερα, μιας και εκεί ή κάπου πολύ δίπλα λειτουργεί η παράνομη χωματερή Γραμματικού (σωστά;), μιλάω για τα πύρινα οδοφράγματα, από τα οποία ξεπήδησαν μερικές από τις πολλές φωτιές που κυνήγησε η πυροσβεστική, μιλάω για τα εκατοντάδες αυθαίρετα που υπερασπίζονται οι ίδιοι άνθρωποι και τοπικοί αιρετοί με λύσσα, μιλάω για το συνεχώς εκφρασμένο τοπικό αίτημα για ανάπτυξη αντάξια της Νέας Μάκρης.

Προφανώς και δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου ότι το σκουπίδι που τώρα τρέχουμε να θάψουμε θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον μισό, αν το διαχειριζόμασταν ως κατ' αρχήν αξιοποιήσιμο πόρο και αφήναμε μόνο το υπόλειμμα ως σκουπίδι.

Όσο για τη διαθφορά, φυσικά και έχεις πάλι δίκιο, χωρίς όμως να μπορώ να δεχτώ εύκολα ότι δικαιούται ο πολίτης να είναι ανεύθυνος, ανάλγητος και αυθαίρετος, εν αναμονή του υπεύθυνου κράτους δικαίου. Ξέρεις, φαύλος κύκλος...