Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Μπρρρρ, πάμε για νέα πενταετία Μπαρρρρρρόζο;

Χθες, επισκέφθηκε το φτωχικό μας ο εκ Πορτογαλίας ευρωπαίος καγκελάριος Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κατά τα φαινόμενα, τίμησε τα εγκαίνια του νέου μεγαλουργήματος της σύγχρονης Ελλάδας, του μουσείου της Ακρόπολης. Στην πράξη όμως όλες αυτές οι επισκέψεις και αβροφροσύνες συνθέτουν μια άτυπη αλλά ξεκάθαρη προσωπική εκστρατεία του Μπαρόζο που θέλει να εξασφαλίσει την καρέκλα που την προηγούμενη βδομάδα του υποσχέθηκαν οι ευρωπαίοι για μια ακόμα πενταετία.

Παρά τις κραυγές παράκρουσης από διάφορα
πολιτικά ψώνια της Ευρώπης ότι ο πρώην μαοϊκός Μπαρόζο έχει εγκαθιδρύσει ένα απολυταρχικό κομμουνιστικό σύστημα που θρέφει κομισάριους και καταργεί κυβερνήσεις, στην πραγματικότητα ο Χοσέ Μανουέλ έχει δικαιολογημένα ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων για την πρώτη διακυβέρνησή του. Οι κατήγοροί του προσάπτουν στον Μπαρόζο μπερδεμένες πολιτικές επιλογές, άνευρη και ανεπαρκή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπόσκαψη των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας προς όφελος του άκρατου ανταγωνισμού, ακόμα και διαφθορά. Ειδικά δε οι κατηγορίες για διαφθορά εμπλέκουν και έλληνες: ο Μπαρόζο φημολογείται πως δωροδοκήθηκε από τον Σπύρο Λάτση με πολυτελές καλοκαιρινό ταξιδάκι στη θαλαμηγό του, ένα μήνα πριν τελικά η ελληνική κυβέρνηση λάβει «πράσινο φως» από την Κομισιόν για παροχή κρατικής βοήθειας €10.349.269 προς τα ναυπηγεία του ομίλου Λάτση

Με πρώτο τον ‘πράσινο’ Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πολλοί πλέον οργανώνονται για να μην αφήσουν στο ευρωκοινοβούλιο (αν τελικά παίξει ρόλο) πολλά περιθώρια για ανανέωση της θητείας του αποτυχημένου Μπαρόζο στην κορυφή της Επιτροπής. Το μέτωπο μεγαλώνει, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δείχνει να στρίβει από την αρχική υποστήριξη που φαινόταν διατεθειμένο να παράσχει στον νυν πρόεδρο. Δυσκολίες όμως βάζουν οι σοσιαλιστές από αρκετά νέα μέλη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, καθώς και ο σοσιαλιστής Ζαπατέρο που δηλώνει δέσμιος μιας ακατανόητης ιβηρικής αλληλεγγύης…

Πρόσφατα, στην επίθεση πέρασαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες δημοσιοποίησαν έκθεση – καταπέλτη για τις εξαιρετικά προβληματικές επιδόσεις της Επιτροπής Μπαρόζο στα ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα. Ο παρακάτω πίνακας δίνει τους βαθμούς:

1. Γεωργία: 4/10
2. Βιοποικιλότητα & Οικοσυστήματα: 4/10
3. Προϋπολογισμός & Πολιτική Συνοχής: 4/10
4. Κλίμα: 7/10
5. Ενέργεια: 6/10
6. Εφαρμογή Κοινοτικού Δικαίου Περιβάλλοντος: 5/10
7. Εξωτερική Διάσταση και Εμπόριο: 4/10
8. Υγεία: 5/10
9. Φυσικοί Πόροι: 3/10
10. Στρατηγική για την Αειφορία: 2/10
11. Διαφάνεια: 3/10
12. Μεταφορές: 6/10

Συνολική βαθμολογία: 4.4/10

Στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης βδομάδας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να τον στηρίξουν. Μένει να διαπιστωθεί αν η απόφασή τους θα πρέπει να περάσει και από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως θα «παίξουν» άλλες ισορροπίες, ή αν αρκεί μια έγκριση του διορισμού του από επόμενη Σύνοδο Κορυφής.Όπως ωραία μας εξιστόρησε προχθές ο φίλος Thomas Xomeritis, η Ευρωπαϊκή Ένωση (δια των ηγετών της) έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να επιτύχει την κύρωση από όλους τους 27 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, δίνοντας ακόμα και δωράκια αμφίβολου ευρωπαϊκού προσανατολισμού προς το ιρλανδικό μαύρο πρόβατο.

5 σχόλια:

alepou είπε...

Ενα μόνο σου λέω: καλά που πρόλαβες και βγήκες στον City 99,5...

Θεοδoτα Ναντσου είπε...

Καλημέρα Alepou. Είσαι και μεγάλη αλεπού! Έχεις δίκιο, αν δεν είχα προλάβει θα είχα μείνει με το παράπονο...

Thomas Xomeritis είπε...

Αλήθεια θυμάσαι την τελευταία φορά που υπήρξε οραματιστής επικεφαλής της Ε. Επιτροπής; Πόσο πίσω πάμε;

Θεοδoτα Ναντσου είπε...

Ναι, έχεις δίκιο Thomas. Πάντως ο Γκυ Φέρχοφσταντ φαίνεται πολύ καλύτερος!

Yannis Zabetakis είπε...

Θεοδότα...

δεν έχουν όλοι θεϊκό όνομα!
τι να κάνει το παιδί...που γεννήθηκε ηλίθιο. μετά έγινε Δεξιό...μπρρρρ και μετά είπε [σαν τον ΚΚ Jr] να γίνει πρωθυπουργός...την πρώτη φορά τα κατάφερε [ο κλέφτης και ο ψεύτης τον 1ο χρόνο ...κλπ κλπ ] αλλά μετά τον στείλαν στον αγύριστο με ποσοστό...ναι! 29% όσο θα πάρει η ΝΔ !!!
αλλά το δεξιό καρτέλ...έδωσε μια καρέκλα στο πιστό σκυλί ...
έτσι δεν γίνεται πάντα με τα καρτέλ!
εδώ ...βρήκαν θέσεις και αξιώματα για τον blair-bliar...για τον μπαρόκο δεν θα έβρισκαν...

απορώ που απορείς... :)