Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009

Μεγάλοι νικητές, μεγάλοι χαμένοι, μεγάλα ερωτηματικά

του ΣΤΑΘΗ, από την Ελευθεροτυπία
Με δεδομένη την αποχή 47,37%, ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, τα κόμματα μετρούν από προχθές το βράδυ τις νίκες και ήττες τους. Η αποχή, όπως είναι φυσικό, συσκοτίζει κάπως τα πραγματικά αποτελέσματα. Η συγκρίσεις με απόλυτα νούμερα είναι σίγουρα πιο αποκαλυπτικές, αν και πάλι η οποιαδήποτε προσπάθεια ακριβούς ερμηνείας επίσης κολυμπάει σε θολά νερά.

Από τα απόλυτα νούμερα που μας δίνουν οι καθαροί αριθμοί των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος, βλέπουμε πως όλα τα παραδοσιακά κόμματα σημειώνουν πτώσεις, ενώ στα ποσοστά δείχνουν μικρή ή μεγαλύτερη άνοδο, πλην ΝΔ που παραμένει συνεπής στην ελεύθερη πτώση. Οι μόνοι που κερδίζουν σε ψήφους είναι το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι (οι Πράσινοι, όχι οι λοιποί). Βλέπουμε επίσης πως έβδομο κόμμα αναδεικνύονται οι μακεδονομάχοι (Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο) του Παπαθεμελή με 1,27% (65,177 ψήφους), οι κυνηγοί (Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών) με 1,26 (64,782 ψήφους) και ακολουθεί με πολύ χαμηλότερο ποσοστό η Δράση (Μάνος-Μπουτάρης-Κοντογιαννόπουλος).

Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέρχεται σε 9.995.992 δυνάμει ψηφοφόρους. Αν και ο αριθμός αυτός δεν είναι «καθαρός», περιέχει δηλαδή και αρκετούς διπλοεγγεγραμμένους και πεθαμένους, σίγουρα μας δείχνει ότι οι πρωτιές και οι αντιπολιτεύσεις αναδεικνύονται με εξαιρετικά χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που τελικά προκύπτουν επί συνόλου ψηφισάντων. Δείτε λοιπόν την απόλυτη λαϊκή αντιπροσωπευτικότητα του κάθε κόμματος:

Oι μεγάλες δυσκολίες έρχονται τώρα που πρέπει το κάθε κόμμα και όσοι ενδιαφερόμαστε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα. Οι απόλυτοι αριθμοί δίνουν μεγάλη πτώση στα δυο μεγάλα κόμματα. Η πτώση της ΝΔ, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΛΑΟΣ μπορεί ίσως πιο ξεκάθαρα να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης με τους μετανάστες. Ενδεικτικά ίσως είναι τα ιλιγγιώδη ποσοστά που έδρεψε το ακροδεξιό κόμμα σε εκλογικά κέντρα του «καυτού» κέντρου της Αθήνας. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα «εκκαθάρισης» του κέντρου από τους μετανάστες, αν υποθέσουμε ότι προχωράει το φημολογούμενο σχέδιο κατασκευής στον Ασπρόπυργο στρατοπέδου συγκέντρωσης των χιλιάδων ξέμπαρκων μεταναστών της Αθήνας, τότε στις επόμενες εκλογές πώς θα κινηθεί άραγε το ποσοστό που τώρα ξεκόλλησε από τη ΝΔ και πήγε στο ΛΑΟΣ; Και αν επίσης υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση αρχίζει τις εθνικιστικές κορώνες για τη μια και μόνο ελληνική Μακεδονία, τότε πώς άραγε θα κινηθεί το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο Παπαθεμελής στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες παραμεθόριες περιφέρειες, μάλλον ως αντίδραση στις σχετικές με τα εθνικά αλλά άσχετες με την οικολογία θέσεις Τρεμόπουλου;


Όσο για το ΠΑΣΟΚ, δύσκολα μπορεί κανείς να αποτιμήσει ως νίκη τις 1.878.859 ψήφους που συγκέντρωσε, έναντι των 2.727.702 (εθνικές 2007) και των 2.083.327 (ευρωεκλογές 2004). Ακόμα και αν θεωρήσουμε (εν πολλοίς σωστά) ότι διαφορετικά συμπεριφέρεται ο ψηφοφόρος στις εθνικές εκλογές και ότι οι παραλιόθεν απέχοντες της Κυριακής είναι όντως απογοητευμένοι από την παραλυτική κυβερνητική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα πολύ δρόμο για να πείσει ότι όντως θα φέρει μια καθαρή και αποτελεσματική νέα κυβέρνηση.

Μεγάλη, ξεκάθαρη και δικαιολογημένη ήταν και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω πως το ΡΙΖΑ αυτού του θολού αριστερού εγχειρήματος δεν έπεισε με το αδιευκρίνιστο όραμά του και με την ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή θέση του. Το θεωρώ επίσης δεδομένο ότι λίγο έπεισε η προσπάθεια ανάδειξης ενός ισχυρού οικολογικού προφίλ, τουλάχιστον ισότιμου με την πιο «παραδοσιακά» αριστερή πολιτική θεματολογία. Και το μίγμα ήταν ανομοιογενές.

Αλλά και το ΚΚΕ δεν σημείωσε καμία εντυπωσιακή νίκη. Μείωση σε ψήφους είδαμε. Μείον 155.485 από τις εθνικές του 2007 και μείον 152.113. Θυμίζω ότι το ΚΚΕ θεωρείται κόμμα με αρκετά συμπαγές σώμα ψηφοφόρων που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να απέχει από τις προχθεσινές αρκετά πολωμένες ευρωεκλογές.

Όσο για τους Οικολόγους Πράσινους, προφανώς η εκλογή του πρώτου δικού τους ευρωβουλευτή αποτελεί νίκη. Το γεγονός όμως ότι όλη η κουβέντα για το συγκεκριμένο κόμμα περιστράφηκε γύρω από τις προσωπικές θέσεις του επικεφαλής τους για την εξωτερική πολιτική της χώρας και όχι γύρω από τα κορυφαία ζητήματα της «άλλης», της οικολογικής κοινωνίας που υποτίθεται πως επαγγέλλονται, είναι και αυτό μια ήττα. Η μεγάλη πρόκληση για τους ΟΠ θα είναι να αποδείξουν πως έχουν αυτό το κάτι νέο και ρεαλιστικό να φέρουν στην πολιτική σκηνή, χωρίς εξαρτήσεις από παλιά και φθαρμένα πρόσωπα με προσωπικές ατζέντες.

Και βέβαια μεγάλα ερωτηματικά γεννιούνται σε όλους πιστεύω για τη νέα Ευρωβουλή, που σαφώς ενισχύει τον συντηρητισμό της και μάλιστα τώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πρώτους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές του Βρετανικού Εθνικού κόμματος (British National Party)...

2 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Πολύ σωστά, αγαπητή. Δύο παρατηρήσεις:

** Οι συνθήκες (τριήμερο, 37 βαθμοί, ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές) κόντεψαν να κάνουν μέχρι και μένα να μην πάω να ψηφίσω. Υπό αυτή την έννοια, η απώλεια ψήφων είναι φυσιολογική - και το ΠΑΣΟΚ θεωρώ οτι δεν έχασε σε τέτοιο πλαίσιο.

** Το ΚΚΕ έχει "συμπαγείς" ψήφους, ως ένα σημείο. Οι υπόλοιποι είναι "περιστασιακοί" ή "περιφεριεακοί" συμπαθούντες. Δεν είναι απαραίτητο οτι το αποδοκίμασαν, δεδομένων των συνθηκών - θα φανεί στις εθνικές. Αντίθετα, η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έπιασε ούτε το ποσοστό των εθνικών εκλογών, ήταν σαφής.

Ρίξε και μια ματιά στη δική μου ανάλυση.

Πολύ ενδιαφέρον το κομμάτι για το συσχετισμό ανόδου του ΛΑΟΣ και των γκέτο. Τα λέγαμε εμείς οι κάτοικοι, αλλά...

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/06/blog-post_07.html


Ναι!

η νίκη μας είναι ξεκάθαρη.

από ποσοστά κάτω του 1% στις εκλογές του 2007 και του 2004,

σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι μπήκαμε στην Ευρωβουλή!

μπήκαμε στην Ευρωβουλή!!!

καταφέραμε και πολλαπλασιάσαμε σε ασύλληπτο ποσοστό [πάνω από 500%!!!] τα ποσοστά μας!!!

και όλα αυτά ...

μετά από λυσσαλέο πόλεμο από ΚΚΕ και ΛΑΟΣ...

μετά από λυσσαλέο πόλεμο για δηλώσεις του Τρεμόπουλου...

μετά από καθόλου πόλεμο όμως για τις θέσεις μας για την Οικολογία, την Οικονομική Κρίση και την πράσινη απάντηση, για τις ΑΠΕ, για τα βιολογικά τρόφιμα και την γεωργία, για το νερό και την αχαλίνωτη ρύπανση!

στην πολιτική...δεν υπάρχει αξιοκρατία και fair play!

ακόμα και έτσι...πολλοί άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά τους Οικ. Πράσινους και αυτό μάς δίνει το δικαίωμα να μιλάμε με άλλους όρους αλλά και την υποχρέωση να ΜΗΝ τους απογοητεύσουμε!
ναι! πρέπει να οργανωθούμε!

ναι! πρέπει να γίνουμε καλύτεροι!

ναι! πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για κεμάλ και την Ελλάδα του χίλια εννιακόσια τίποτα

αλλά

για την ρύπανση
για το νερό
για τα τρόφιμα
για την οικ. κρίση
για όλα αυτά που μας ψήφισαν τόσες χιλιάδες ανθρώπων!

έχουμε λόγο αυθύπαρκτο και αυτόνομο!
καιρός είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για κεμάλ και ΛΑΟΣ και να μιλήσουμε για το αύριο της Ελλάδας...

το χρωστάμε στα παιδιά μας αλλά και σε όσες και όσους μάς ψήφισαν!

Γ.Ζ.