Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Επαναδιεκδικήστε τον δημόσιο χώρο!

Χθες πήγα σε ένα πολύ ωραίο πικ νικ που οργάνωσε η ομάδα λόκαλ/athens στο Δάσος Συγγρού. Το παρασύνθημα αυτής της μέχρι προχθές άγνωστης (σε εμένα) ομάδας πόλης είναι reclaim public space, δηλαδή επαναδιεκδικήστε τον δημόσιο χώρο!


Ήταν ένα μεγάλο πάρτι στη φύση, με πολλές δεκάδες ποδηλάτες και μουσικούς και χορευτές και παρέες που έφθασαν σε αυτό το καταπληκτικό και πολύ ζωντανό δάσος με ποδήλατα ή μέσα μαζική μεταφοράς. Κουβάλησαν στεγνά φαγητά και φρούτα, μουσικά όργανα και προχωρημένα συστήματα ήχου και θρονιάστηκαν κάτω από τα δέντρα, σε θερμοκρασία πολύ πιο υποφερτή από την καλοκαιρινή της πόλης. Η δική μας παρέα έσερνε και ένα τσούρμο φασαριόζικα πιτσιρίκια που την καταβρήκαν εκεί, μιας και όλοι τους κερνούσαν διάφορα φρούτα και τους έδειχναν τρελά κόλπα.
Όπως μπορείτε βέβαια να φανταστείτε, μετά το πάρτι, ο χώρος έμεινε ακριβώς έτσι όπως τον βρήκαμε: πεντακάθαρος, αφού οι διοργανωτές είχαν από την αρχή δώσει "γραμμή" για λιττή παρουσία, χωρίς πολλά συμπράγκαλα μίας χρήσης, ενώ παντού υπήρχαν σακκούλες για κάθε σκουπιδάκι.

Αν και η ιδέα της μουσικής στο δάσος ή την παραλία ποτέ δεν με ενθουσιάζε και θα προτιμούσα τη χθεσινή υπόκρουση κάπως πιο απαλή (μήπως γερνάω;), σίγουρα το χθεσινό "οικο-πικ νικ στην άνοιξη" ήταν το κάτι άλλο. Γιατί πέρα από τη διασκέδαση, που όμως τη βρίσκεις και αλλού, είναι πια ξεκάθαρο ότι πολλές ομάδες πόλης είναι τόσο ψαγμένες και συνειδητοποιημένες που είναι θέμα λίγου χρόνου να γίνουν κίνημα με θετική άποψη και ξεκάθαρο όραμα για την άλλη πόλη που θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: