Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Ένα πρωί στο φαλακρό βουνό

Χθες επισκέφθηκα, ηλεκτρονικά αυτή τη φορά, το φαλακρό βουνό. Την Πεντέλη. Δείτε την από το google earth. Οι πλαγιές της προς Νέα Μάκρη έχουν ξεπλυθεί, αφού οι απανωτές πυρκαγιές των δεκαετιών 80 - 90 κατέστρεψαν τελείως τη δασική βλάστηση που κρατούσε το χώμα στη θέση του. Τώρα, ακόμα και αν θέλαμε να την αναδασώσουμε τεχνητά, αφού η φύση αδυνατεί να την επαναφέρει, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα.

Θυμάμαι πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, μετά τις φοβερές πυρκαγιές του 1998, τότε που είχε μαυρίσει ο ουρανός της Αττικής, κάποιος παλιός πεντελιώτης μου είχε φέρει στο γραφείο μια μελέτη που είχε αναθέσει το 1975 η Μονή Πεντέλης σε μηχανικούς. "Γενική Ρυθμιστική Μελέτη Αναπτύξεως Πεντέλης" λεγόταν. Οι προφήτες - μεσίτες μοναχοί διείδαν από τότε το μέλι στην Πεντέλη. Σε αυτό το σχέδιο λοιπόν δίνονται κατευθύνσεις για ανάπτυξη οικισμών που τότε δεν υπήρχαν, αλλά σήμερα είναι εδώ, πάνω στο βουνό! Και σε κάποιο σημείο κάνουν και την οικολογία τους "Η λειτουργία της αναψυχής υπαίθρου, καταλαμβάνει εις το Γενικόν Ρυθμιστικόν Σχέδιον την μεγαλυτέραν έκτασιν εξ όλων των λετιουργιών, δηλαδή όλους τους ελευθέρους χώρους, οι οποίοι απομένουν μετά την κάλυψιν των αναγκών δια εξόρυξιν, κατοικίαν, τουρισμόν, κεντρικάς λειτουργίας, κοινωνικάς και πνευματοπολιτιστικάς δραστηριότητας και μεταφοράς". Αχ, ευλογήθηκε το βουνό και πρόκοψε!
(Αντώνης Ταγλίδης)

Όμως η φύση υπάρχει ακόμα στην Πεντέλη. Δείτε μια ωραία ανοιξιάτικη φωτογραφία που δανείστηκα από το http://nature-greec.blogspot.com/. Ένας από τους πολλούς κρόκους που πάντα φύτρωναν και ακόμα μπορούμε να δούμε στην Πεντέλη.

Τον Νοέμβριο του 1998 είχαμε "υιοθετήσει" μια τριπλοκαμένη έκταση 70 στρεμμάτων στον Άγιο Πέτρο της Πεντέλης, την αναδασώσαμε με περίπου 100 εθελοντές, τη φροντίσαμε για δυο χρόνια και καταφέραμε μια από τις υψηλότερες αναδασωτικές επιτυχίες, περίπου 80%! Σήμερα η περιοχή είναι μια ωραιότατη αγριάδα, με δέντρα και θάμνους, γεμάτη λουλούδια.

Πριν από μια βδομάδα μπήκαμε στην αντιπυρική περίοδο. Το πιθανότερο είναι πως και φέτος θα μας σώσει ο καλός καιρός του χειμώνα, δηλαδή οι πολλές βροχές που έδωσαν μεγάλα ποσοστά υγρασίας στα δάση. Ελπίζουμε πως δεν θα συμβούν παρατεταμένοι καύσωνες. Αλλιώς η κρατική μηχανή που πάντα δηλώνει έτοιμη, επιχειρησιακά είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τον μαύρο Ιούνη του 2007.

Δεν ξέρω αν βγαίνει συμπέρασμα από αυτή την πρωινή ανάρτηση. Δεν θέλω να μαυρίσω την ψυχή κανενός. Πάντα πίστευα και πιστεύω πως οι λύσεις είναι πρώτα απ' όλα στο δικό μας χέρι και σε κανενός άλλου. Στο δικό μας χέρι προσωπικά και συλλογικά. Ειδικά όταν μιλάμε για κοινά αγαθά, όπως το περιβάλλον.

1 σχόλιο:

Thomas Xomeritis είπε...

Κάτι έχει μείνει - στη βόρεια μεριά. Πιτσιρικάς πήγαινα με τους προσκόπους στο Ντράφι. Τώρα εκεί, αγνώριστος κρανίου κι εργολάβου τόπος.