Τρίτη, 21 Απριλίου 2009

Όταν η δημοκρατία πονάει…

Με τα αρνιά και τα πασχάλια αφήσαμε την παγκόσμια διάσκεψη κατά του ρατσισμού στα αζήτητα. Όμως έγινε ο κακός ο χαμός στην «Ντέρμπαν 2» που ο ΟΗΕ προτίμησε να οργανώσει στην ουδέτερη Ελβετία, με τον Αχμαντινετζάντ να αναδεικνύεται σε σούπερ-ήρωα για όσους θεωρούν το Ισραήλ βασικό αγκάθι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Παρά το γλωσσοφάγωμα και τις οργανωμένες επιθέσεις από το Ισραήλ και φιλο-ισραηλινές οργανώσεις, ο ΟΗΕ επέμεινε και πραγματοποίησε την επανάληψη της αποτυχημένης πρώτης διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής το 2001. Και πολύ καλά έκανε, γιατί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εξελίσσονται σε μάστιγα μίσους για ολόκληρο τον κόσμο. Έλα όμως που μόνο στα λόγια όλοι δημοκράτες και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων είμαστε. Γιατί όταν φτάσει η στιγμή να υποστούμε και εμείς το στίγμα του ρατσιστή, δίκαια ή άδικα, τότε φτάνουμε ακόμα και στο σημείο να αποποιηθούμε την αγάπη μας για τη δημοκρατία και αρνούμαστε το δικαίωμα του επικριτή να μιλάει.

Τακτική του αποπροσανατολισμού: η ακροδεξιά
ισραηλινή οργάνωση Stand with Us, εντελώς ξαφνικά ενδιαφέρθηκε
για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις μουσουλμανικές χώρες...

Έτσι, μόλις ο κακός ψυχρός και ανάποδος Πρόεδρος του Ιράν κόλλησε τη ρετσινιά του ρατσιστή στο Ισραήλ., τότε πολλοί μεγάλοι αποχώρησαν, δηλώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να λέγονται τέτοια πράγματα. Και καλά, το Ισραήλ καταλαβαίνω ότι ούτε θέλει ούτε προφανώς και μπορεί να ανταποκριθεί στη γενικευμένη πλέον αίσθηση ότι η φονική πολιτική εχθρότητάς του με τους Παλαιστινίους αγγίζει τα όρια, αν όχι την καρδιά του ρατσισμού. Λογικό λοιπόν το Ισραήλ να μποϋκοτάρει τη διάσκεψη, όπως θα έκανε και η Ελλάδα αν κάποιος έδινε π.χ. το δικαίωμα στους βόρειους γείτονές μας να αποκαλέσουν καταπιεστές μειονοτήτων εμάς, εμάς που γεννήσαμε τη δημοκρατία. Οι άλλοι όμως, βρετανοί, ολλανδοί, ισπανοί, ιταλοί, έλληνες, κύπριοι και λοιποί δημοκράτες, τι λόγο είχαν να μην συμμετάσχουν ή (στην καλύτερη) να αποχωρήσουν;

Όποιος και αν είναι ο Αχμαντινετζάντ, όσο βασίλειο της καταπίεσης και αν είναι το σύγχρονο Ιράν, κανένας δεν μπορεί να του αρνηθεί το δικαίωμα να μιλάει και να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για να φτύσει παντού τη χολή του. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μόνο οι τρικλοποδιές που της βάζουν όσοι θεωρούν πως η κριτική πρέπει να αγγίζει μόνο τους άλλους, όσοι θέλουν μια δημοκρατία χωρίς προσωπικό κόστος.

Δείτε την εξαιρετική προσπάθεια της οργάνωσης «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» (Jewish Voice for Peace), που κάλυψε όσα συνέβησαν στην Ντέρμπαν 2.
Δείτε και το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ του έλληνα δημοσιογράφου Μωυσή Λίτση (peacenik).

3 σχόλια:

Thomas Xomeritis είπε...

Αν θυμάμαι καλά η αποχώρηση των Ευρωπαίων έγινε όταν ο Αχμαντινετζάντ αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα.

Theodota είπε...

Νομίζω πως η βαβούρα έγινε όταν είπε το Ισραήλ ρατσιστικό κράτος, αλλά δεν παίρνω και όρκο. Οι αποχωρήσαντες ήταν ήδη έτοιμοι για αποχώρηση. Πάντως, ο Αχμαντινεντζάντ είχε πει και τόνισε σε πολλά σημεία της ομιλίας του ότι θα μείνει στο θέμα του ρατσισμού και δεν θα επεκταθεί στη συνήθη, βαρετή και απαιλητική ρητορεία του κατά του Ισραήλ.

Ανώνυμος είπε...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,抓 姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,尋人,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,A片,抓姦,A片