Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Ακτιβισμός σε μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων!

Αρκετοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία περιβαλλοντικά ήδη ενεργοί, αναρωτήθηκαν αν κερδίσαμε κάτι με την Ώρα της Γης. Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που συμμετείχαν στην Ώρα της Γης και "πήραν τα πάνω τους" από αυτή την κίνηση. Ο απολογισμός:
  • 70.000 προσωπικά εγγεγραμμένοι στην ειδική ιστοσελίδα
  • 489 δήμοι και κοινότητες (οι περισσότεροι ασθμαίνοντας και την τελευταία στιγμή, ανταποκρινόμενοι σε πιέσεις δημοτών τους!)
  • 845 σχολεία
  • 325 άλλοι φορείς (ιδρύματα, υπουργεία, επιχειρήσεις, κ.α.)
  • 500 MW μειωμένη κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ

Είμαστε μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων, κοσμοθεωριών, συμπεριφορών (ευτυχώς, γιατί αλλιώς η ζωή μας θα ήταν βαρετή...). Αν θέλουμε να εκφραστούμε συνολικά, να ενωθούμε σε μια διαμαρτυρία για έναν κοινό σκοπό, πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν κοινό παρανομαστή, σε ένα κοινό επίπεδο δράσης. Να κάνουμε κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι μαζί. Και οι "ατμομηχανές του αγώνα για το περιβάλλον" ας κάνουν καθημερινά αυτά τα περισσότερα που θα κάνουν τη διαφορά. Η συλλογική δράση όμως νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία από μόνη της, ειδικά σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, όπου το ατομικό συμφέρον είναι σχεδόν πάντα πάνω από το κοινωνικό. Αυτή την ευκαιρία να ενώσουμε την περιβαλλοντική μας ανησυχία και να (δια)δηλώσουμε μαζί μας έδωσε η Ώρα της Γης, όπως μας την είχαν δώσει και οι κινητοποιήσεις του μαύρου καλοκαιριού 2007.

Δείτε τις απόψεις των μαθητών του Γυμνασίου Σουφλίου. Ειλικρινείς, αυθόρμητες, ανορθόγραφες, συγκινητικές...

Δείτε και μερικές φωτογραφίες. H φωτογραφία στην αρχή είναι από τις εκδηλώσεις στη Ναύπακτο, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν δυο βδομάδες πριν το βράδυ του Σαββάτου.
Κέρκυρα και ΣύροςΜανδρικό Ρόδου και Πλατεία Τσαλδάρη, Περιστέρι


Κόρινθος και Κέρκυρα

Κάλυμνος και Οικουμενικό Πατριαρχείο


Από την Αίγινα που πέρισυ πρωτοστάτησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: