Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

Ψηφίζω "ΓΗ" !

Έφτασε και η Ώρα της Γης!
Η Ώρα της Γης είναι μια καθαρά συμβολική δράση, μια ψήφος σε ένα εντελώς άτυπο παγκόσμιο δημοψήφισμα για το περιβάλλον. Ούτε η περιβαλλοντική κρίση θα έχει λυθεί στις 9:30, ούτε βεβαίως ποντάρουμε στη μεγάλη μείωση κατανάλωσης ρεύματος που θα έχει καταγραφεί σήμερα το βράδυ. Με αυτή την εύκολη αλλά συμβολικά ξεκάθαρη δράση θέλουμε να αποτυπωθεί η διάχυτη ανησυχία του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας για την περιβαλλοντική κρίση και να διατυπωθεί ξεκάθαρα το αίτημα για εκείνη τη γενναία στροφή που απαιτείται από τις κυβερνήσεις. Όμως, ειδικά εν όψει της πιο σημαντικής μετά-Κυότο διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, αυτή που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τέτοιας μορφής ανοιχτές συλλογικές κινητοποιήσεις αποκτούν πραγματικά τη σημασία δημοψηφίσματος.

Πολλοί θα πουν: "Πρώτη σε συμμετοχές η Ελλάδα; Πρώτοι οι ελληνικοί δήμοι; Μήπως είμαστε τζάμπα μάγκες; Μήπως μας αρέσει το πράσινο ξέπλυμα;".

Για πολλούς δήμους ή επιχειρήσεις, ναι, ίσως η εύκολη συμμετοχή και μεγάλη προβολή να ήταν το μοναδικό κίνητρο. Και επειδή η συμμετοχή στην Ώρα της Γης είναι ανοιχτή χωρίς κριτήρια κατάταξης σε «καλούς» και «κακούς», προφανώς και δεν αποκλείεται κανένας. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων, με τις φοβερά προβληματικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, θα χρειαστεί να διανύσει μακρύ δρόμο για να καλύψει τις πληγές που αφήνει η αδιαφορία του για το αστικό πράσινο, την ανακύκλωση και το ενεργειακό αποτύπωμα κτιρίων και υπηρεσιών. Το ίδιο ισχύει και για άλλους «περιβαλλοντικά προβληματικούς», όπως η ΔΕΗ, οι οποίοι όμως νομίζω ότι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως το ρεύμα έχει αλλάξει κατεύθυνση. Ελπίζω πραγματικά πως για πάρα πολλούς άλλους Δήμους, αυτή θα είναι η αρχή για την απαραίτητη οικολογική τους στροφή.

Και άλλοι θα πουν "πολύ εύκολη και ανέξοδη κίνηση για ένα πρόβλημα που είναι τεράστιο και δεν λύνεται σβήνοντας λάμπες".
Το ίδιο όμως μπορούμε να αναρωτηθούμε για κάθε συμβολική δράση ή δράση διαμαρτυρίας, έτσι δεν είναι; Με το ίδιο σκεπτικό, ακόμα και η συμμετοχή σε πορείες για την Παλαιστίνη ή τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανέξοδες και εύκολες αντιδράσεις. Ξέρετε όμως ότι δεν είναι έτσι. Στον κόσμο μας, ο καθένας συμμετέχει και αγωνίζεται όπως μπορεί. Ίσως κάποιοι που έχουν δώσει μάχες για το περιβάλλον να θεωρούν ανούσιες τις συλλογικές δράσεις που δεν ενέχουν προσωπικό κόστος. H Ώρα της Γης, όσο αθώα, εύκολη και ανέξοδη αν ακούγεται σε κάποιους, είναι μια μορφή μαζικού ακτιβισμού για το περιβάλλον. Γιατί στις 28 Μαρτίου δεν σβήνουμε απλά τα φώτα μας. Ενώνουμε τα σκοτάδια μας σε μια ειρηνική παγκόσμια διαμαρτυρία κατά της κλιματικής αλλαγής και ζητάμε εκείνες τις τόσο αυτονόητες αλλά πολιτικά γενναίες αποφάσεις που θα μας βγάλουν από την περιβαλλοντική κρίση. Ειδικά τώρα που οδεύουμε προς Κοπεγχάγη. Η συνέχεια προφανώς δεν θα είναι τόσο εύκολη, όσο η Ώρα της Γης που ήταν μόνο το «πρώτο βήμα» εκδήλωσης του μαζικού κοινωνικού αιτήματος για ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον. Σίγουρα όμως η τρομερή ανταπόκριση σε αυτό είναι μια ισχυρή δήλωση ότι «όλοι εμείς είμαστε εδώ για το περιβάλλον.

Βλέπω στο σημειωματάριο του Τσαλαπετεινού ότι πλησιάζει η ώρα και πάω να ετοιμάσω τα κεράκια μου!

9 σχόλια:

Suspect είπε...

εντελως ανουσια κινηση....

John Black είπε...

@ suspect: Δεν έχεις άδικο αλλά η κατάσταση στο περιβάλλον μας είναι τόσο τραγίκη που ακόμα και μια ωρα χωρίς ηλεκτρικό βοηθάει λίγο.

Νομίζω οτι και το κείμενο της Θεοδοτα οριοθετεί σωστά αυτή την πρωτοβουλία.

V for Vasilis είπε...

Σαχλαμάρες.
Μια ζωή "συμβολικές" κινητοποιήσεις. ΠΟΤΕ ΟΥΣΙΑ.
Και επειδή προφανώς δεν γνωρίζετε:
Η κατασκευαστική του ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ πήρε μεγάλο μερίδιο από τα καμένα σε Πάρνηθα και Πεντέλη.
Ο ΣΚΑΪ του ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ οργανώνει δεντροφύτευση για το ξεκάρφωμα.
"Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω". Την στιγμή που εσείς κατεβάζατε διακόπτες, ο ΣΚΑΪ ξόδευε κανονικά κιλοβατόρες. Όχι για μία ώρα δεν κατέβασε διακόπτες, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ.
Οικολόγος για μια ώρα γίνεται ο καθένας. Σε καθημερινή βάση ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ; Παπάρια.
Η επανάστασή σας τελείωσε. Επιστροφή στον
καναπέ σας. Άντε και του χρόνου.

"Με το ίδιο σκεπτικό, ακόμα και η συμμετοχή σε πορείες για την Παλαιστίνη ή τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανέξοδες και εύκολες αντιδράσεις."
Ναι...έχεις δίκιο. Είναι εντελώς το ίδιο. Η επανάσταση του Αλαφούζου και του Αλ Γκορ για τις τοστιέρες, με την πηγαία οργή για την γενοκτονία ανθρώπων.
(Ψηφίζεις στο ριάλιτι 'Μεγάλοι Έλληνες' είπαμε...;)

John Black είπε...

Καλησπέρα V
Γενικά το ΣΚΑΙ δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζει πολύ κόσμος. Και έχεις απόλυτο δίκιο που τα χώνεις. Θυμίζω ότι ο στόλος Αλαφούζου είναι από τους ελάχιστους παγκοσμίως που διαθέτει πλοία μονού τοιχώματος και μάλιστα είχε παλέψει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει αυτό το προνόμιο αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τους κινδύνους ατυχήματος. Όμως ανεξάρτητα από το ΣΚΑΙ το να κλίσουμε το ρεύμα σήμερα είναι κάτι. Ίσως το ελάχιστο. Για μένα το σημαντικό είναι να έχουμε οικολογική συνείδηση ανεξάρτητα από τις συμβολικές κινητοποιήσεις. Να γίνει τρόπος ζωής και καθημερινότητα μας ο σεβασμός στη φύση.

V for Vasilis είπε...

Γεια σου John (σου έβαλα απουσία τη τελευταία φορά)
"Θυμίζω ότι ο στόλος Αλαφούζου είναι από τους ελάχιστους παγκοσμίως που διαθέτει πλοία μονού τοιχώματος και μάλιστα είχε παλέψει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει αυτό το προνόμιο αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τους κινδύνους ατυχήματος".

ΑΚΡΙΒΩΣ. Και με εξαιρετικά έντεχνο τρόπο ενοχοποιεί ΟΛΟΥΣ εκτός από εκείνον. Ωραίο το πανηγυράκι, αλλά προκαλώ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ να αποδείξει σε ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τι κερδίζεις με το να κατεβάσεις τα φώτα για μια ώρα.
Αυτοί οι "συμβολισμοί" μου θυμίζουν τις παγκόσμιες μέρες, τις επαιτείους και τις γιορτές τύπου Αγίου Βαλεντίνου. Είσοδος μόνο για εμπόρους δηλαδή...
Αποτελέσματα, όχι φούμαρα κύριοι. Αν ανάβαμε ΜΑΖΙΚΑ ό,τι, ηλεκτρική συσκευή είχαμε με σκοπό να πέσει το ηλεκτροδοτικό σύστημα, ναι, ΑΥΤΟ θα έδειχνε τη πυγμή μας. (Και στη τελική προτιμώ να γράψει το κοντέρ της ΔΕΗ κάτι παραπάνω, παρά να γίνω για μια ώρα υποτακτικός του ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ, του ΣΚΑΪ, της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, της WWF και του ΑΛ ΓΚΟΡ.
(Θυμίζω ότι ο τελευταίος πήρε όσκαρ ντοκυμαντέρ και νόμπελ ειρήνης αφρίζοντας τοστιέρες και αποχυμωτές. Δέκα χρόνια πριν έριχνε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Σερβία).
Και επαναλαμβάνω: Σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση ΤΙ κάνουμε;
ΠΑΠΑΡΙΑ.
Sorry, αλλά οικολόγος της μιας ώρας λοιπόν, επανατάτης με δικλείδες ασφαλείας, καθισμένος σε καναπέδες, εγώ δεν γίνομαι. Όποος θέλει να έχει άλλοθι και να ζει με αυταπάτες, ας το κάνει. Μόνο να μη μου προσβάλλει τη νοημοσύνη ότι έχει αποτέλεσμα η cyber διαμαρτυρία του...

Theodota είπε...

suspect, αν θέλεις λύσεις εδώ και τώρα, τότε σίγουρα δεν θα τις δώσει η συμετοχή μας στην Ώρα της Γης. με το σκεπτικό αυτό όμως δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε συμβολική διαμαρτυρία, είτε πρόκειται για πορείες και διαδηλώσεις, είτε για κορδελίτσες και βραχιολάκια συμπαράστασης σε καταπιεσμένες ομάδες και πάσχοντες από διάφορες ασθένειες.

John Black, σε ευχαριστώ πολύ για όλα τα σχόλια!

V for Vasilis νομίζω πως η κατά πρόσωπον επίθεση είναι άσχετη με την ουσία μιας τέτοιας κίνησης. Καθόλου δεν με νοιάζει τι κάνει στο μαγαζί του ο Αλαφούζος. Ούτε τον γνωρίζω προσωπικά ούτε υπάλληλός του είμαι. Και την Ώρα της Γης δεν την οργανώνει ο ΣΚΑΙ, παγκόσμια πρωτοβουλία είναι.

Σε καθημερινή βάση τι κάνουμε; Ρώτα τον καθένα αν θέλεις να μάθεις. Επειδή όμως η κοινωνία λειτουργεί με πολλές ταχύτητες, σχεδόν όσες και τα μέλη της, νομίζω πως είναι άδικο να αφορίζουμε κινήσεις που απλώς δεν μας ταιριάζουν γιατί θεωρούμε ότι είμαστε πιο ακτιβιστές από τους άλλους. Και εγώ κάνω πολλά περισσότερα από το συμβολικό σβήσιμο των φώτων. Δεν μπαίνω όμως σε διαγωνισμό οικολογικής ευαισθησίας, γιατί οι διαχωριστικές που θα έβαζα έτσι τελικά υπονομεύουν τον ίδιο τον σκοπό μου...

John Black είπε...

Καλησπέρα παιδιά,
V (επιφυλάσσομαι για την επόμενη συνάντηση) Σχετικά με τα οφέλη της κινητοποιήσεως του Σαββάτου-ακόμα και να μην είναι μεγάλα τουλάχιστον η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος θα έφερε κάποιας μορφής «οικολογικό» κέρδος.

Επιμένω πάντως, ανεξάρτητα πόσο υποκριτικό είναι να κάνουν σημαία τους κάποιοι «ένοχοι περιβαλλοντικά» την οικολογία πραγματοποιώντας πχ μια δεντροφύτευση, πρέπει να μας ενδιαφέρει το δέντρο που φυτεύετε. Το τι πραγματικά εκπροσωπούν, αυτοί που ενδιαφέρονται θα μάθουν. Αργά ή γρήγορα.

V for Vasilis είπε...

John, κανένα κέρδος.
Για να υπάρχει ένα μικρό αποτέλεσμα, πρέπει να κατεβάσουμε διακόπτες για ένα χρόνο.
(Και όποιος θέλει στοιχεία και νούμερα, στη διάθεσή του).

Theodota
Παγκόσμια κίνηση με σπόνσορα την WWF.
Ναι, αυτή που προμοτάρει τον Αλ Γκορ, που επιδοτεί το κυνήγι των καγκουρό και τον κοάλα στην Αυστραλία, που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις σε Γουατεμάλα, Χιλή, Εκουδόρ και Περού (μαζί με την Greenpeace)στο όνομα της οικολογίας (για να γίνουν μαζικά εκτροφεία βοειδών τα δάση για τα Mc Donalds). Που οργάνωνε "συμβολικές" συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα καμένα εξω από τη βουλή...Κυριακάτικα.
Εδώ, σπόνσορας είναι Ο ΣΚΑΪ. Η Καθημερινή. (ΚΑΙ η WWF). Κύριος μέτοχος και στα τρία, ο Αλαφούζος.
Ένας από αυτούς που καπηλεύτηκαν τα καμένα.
Εσύ πάλι, μπορείς να συνεχίσεις τις αυταπάτες αδιαφορώντας αν το "μαγαζί" του Αλαφούζου κλείνει το δικό σου μαγαζί, ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ μαγαζί. Οπότε, καλύτερα να δεις τι κρύβεται πίσω απο μια τέτοια "συμβολική" κίνηση, (της οικολογίας-express σε μια ώρα).
Και στην τελική...με τέτοιες "συμβολικές" παπαρίτσες γίνομαι και γω Γκεβάρα, Κολοκοτρώνης και Μπουμπουλίνα μαζί.

Theodota είπε...

Γεια σου V. Ούτε Γκεβάρα, ούτε Μπουμπουλίνα θα γίνει κανένας συμμετέχοντας στις "συμβολικές παπαρίτσες", το ξέρεις. Ούτε και είναι αυτός ο στόχος. Σκέψου όμως ότι κάποιοι θέλουν με κάποιο τρόπο να δηλώσουν οικολογικά παρόντες, κι' ας μην έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν για το περιβάλλον και τα ζώα όπως κάποιοι άλλοι. Μπορεί εσύ να δίνεις μάχες για αυτό που πιστεύεις και πολύ καλά κάνεις, άλλοι όμως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Είμαστε μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων και καλύτερα να εκτιμήσουμε αυτή τη διαφορά και να δούμε πώς θα τους βάλουμε όλους να τρέχουν, ο καθένας με τον δικό του ρυθμό.

Σχετικά με τα νούμερα, η ΔΕΗ δίνει μείωση κατανάλωσης για εκείνη τη μια ώρα 500MW. Σημαντική δεν είναι;

Και τη μεγάλη διαμαρτυρία για τα καμένα "κυριακάτικα" έξω από τη Βουλή νομίζω ότι την απαξιώνεις άδικα. Κατ' αρχήν, δεν την οργάνωσα ούτε εγώ, ούτε το WWF. Όντως οργανώθηκε με μηνύματα κινητών. Το ίδιο αυθόρμητη ήταν και η δεύτερη, η "μαύρη", που ξεκίνησε από μπλόγκερς. Μπορείς έτσι εύκολα να απορρίψεις την αξία της πρώτης μαζικής κινητοποίησης που συνέβη ποτέ για το περιβάλλον στην Ελλάδα;

Καταλαβαίνω επίσης την αηδία σου για τις συνεργασίες με μεγιστάνες των ΜΜΕ. Δυστυχώς όμως αν θέλεις να φτάσεις σε ολόκληρη την κοινωνία, δεν έχεις πολλές επιλογές. Όσον αφορά τον Αλαφούζο, δεν είναι μέτοχος στο WWF.

Νομίζω V πως μια βασική διαφορά μας είναι ότι εσύ προτιμάς ακόμα και μοναχικό αγώνα για τα ζώα και το περιβάλλον, αρκεί να πιστεύεις πως είναι απόλυτα καθαρός, ενώ εγώ βάζω πάνω απ' όλα την ανάγκη για μαζική κινητοποίηση, ακόμα και αν χρειαστεί να δουλέψω με ανθρώπους διαφορετικούς από εμένα. Αυτή η διαφορά μας κάνει σύμμαχους, εχθρούς ή άσχετους μεταξύ μας;
Καλημέρα, θ.