Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Διαφημίσεις και ψέματα για το περιβάλλον

Με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσα από το ΕΠ «Περιβάλλον»), το Υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν έχουμε διαφημίζει το έργο για το περιβάλλον που ποτέ δεν έκανε… Θα ήταν εξόχως διασκεδαστική αυτή η καταχώρηση, αν δεν έλεγε ψέματα για μια απόλυτα καταθλιπτική πραγματικότητα του ίδιου υπουργείου.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:
  • "Αποκατάσταση περιβάλλοντος από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές": Ε; Πού; μήπως μόνο στην Πάρνηθα και μήπως μόνο επειδή την Πάρνηθα βλέπει η Αθήνα και για την Πάρνηθα κραυγάζει; Εντάξει, να επικροτήσουμε, μιας και τα έργα αποκατάστασης στην Πάρνηθα είναι σε μεγάλο βαθμό εντάξει. Όταν όμως το βουνό αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα διάβρωσης και απώλειας δασικής κάλυψης, όταν το βουνό κάηκε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ΕΠΠΕΡ ΙΙΙ, αλλά μέχρι τότε δεν είχε θωρακιστεί αντιπυρικά, ε, η όποια αποκατάσταση είναι σάλιο σε εγκαύματα.
  • "Προχωρούμε στην κατάρτιση Κτηματολογίου": Ναι, σωστά, αλλά με ρυθμούς κότας και χωρίς δασικούς χάρτες. Καταγράφουμε δηλαδή ιδιοκτησίες, χωρίς να έχουμε πρώτα καταγράψει τον χαρακτήρα της γης την οποία κάποιοι διεκδικούν.
  • "Κατεδάφιση χωρίς αναστολή αυθαιρέτων κτισμάτων σε αναδασωτέες περιοχές": Ναι, περιμένω σύνδεση με Κάϊρο... Α! εκτός και αν εννοεί ότι κατεδαφίζονται τα παλιά, για να χτιστούν νέα, πιο σύγχρονα.
  • "Ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα κόστους €600 εκ. σε όλη τη χώρα": Γιατί, αυτό είναι το πρόβλημα; Αντιπλημμυρικά δεν σημαίνει αντιδιαβρωτικά. Η διάβρωση των εδαφών (ειδικά στις καμένες περιοχές) είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα και όχι οι πλημμύρες.
  • "€4,3 δισ. για το περιβάλλον στην περίοδο 2007-2013": Συγκινήθηκα, αν και δεν ξέρω πώς αποτιμάται το περιβαλλοντικό όφελος αυτών των πολύ καθυστερημένων χρηματοδοτήσεων. Δεν ξέρω αν έχει σημασία να πω ότι στο παρά πέντε και ακριβώς πριν λήξει και η τελευταία - τελευταία παράταση για την περίοδο εφαρμογής του Γ' ΚΠΣ (Δεκέμβριος 2008) έγινε φόρμουλα 1 από όλες τις υπηρεσίες και τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να ξοδευτούν τα κονδύλια του ΕΠΠΕΡ. Οπότε, η χώρα εμπλουτίστηκε με δεκάδες απίθανες και πανάκριβες ημερίδες για το περιβάλλον, ενώ για πολλά χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ έδινε μάχη για να περικοπή του κρίσιμου μέτρου 8.1 που αφορά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος..

Επειδή όμως ο διάχυτος έλεγχος και η διαφάνεια είναι ουσιώδη στοιχεία της δημοκρατίας μας, δείτε και εσείς τους τίτλους των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΠΕΡ ΙΙΙ (χωρίς αναφορά κατάστασης βέβαια) και κρίνετε. Στον πίνακα αυτόν διαβάζουμέ ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ξόδεψε € 4.000.000 για "Εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου επικοινωνιακού σχεδίου δράσεων ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος". Να υποθέσω πως το σχέδιο αυτό αποτελείται από όλες τις καταχωρήσεις με τις οποίες το υπουργείο βομβάρδισε την κοινωνία με απαντήσεις σε (δίκαιες) επικρίσεις και με διαφημίσεις (όπως η παραπάνω) για απορροφήσεις σε υπερεκτιμημένα έργα προστασίας ;

Πείτε με κακόπιστη, το αντέχω και αυτό. Αλλά από τις διαφημίσεις μέχρι την ουσία ο δρόμος είναι μακρύς και κακόβατος...

Πρωταπριλιά έπρεπε να την έχει βγάλει τη διαφήμιση…