Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Τα sms που μας έβγαλαν στους δρόμους…

Εκείνο το φοβερό καλοκαίρι της μαυρίλας, τότε που χάσαμε καμιά 90αριά ανθρώπους, την Πάρνηθα και πόσα άλλα δάση σε όλη την Ελλάδα, άρχισα να λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που ήταν τόσο οργισμένοι, ώστε σχεδίαζαν «ομάδες οικολογικής κρούσης». Θεωρούσαν ότι είχε έρθει η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ακόμα και με τη βία.

Λάβαμε όμως και ένα sms, ανώνυμο, που μας καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Ποιος ήταν αυτός και τι ήθελε; Να συμμετέχουμε ή να αγωνιστούμε νοερά; Στο γραφείο τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, ήταν άλλωστε της μόδας… Αρχικά, υποπτευθήκαμε τα γνωστά άγνωστα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κανένας δεν γνώριζε τίποτα. Παρακαλέσαμε όλους όσοι έλαβαν το μήνυμα να επικοινωνήσουν με εκείνους που τους το έστειλαν και εκείνοι με τη σειρά τους να κάνουν το ίδιο. Και φτάσαμε τελικά σε τρεις φίλους (όχι μπλόγκερς όπως ειπώθηκε τότε) που το έστειλαν επειδή δεν μπορούσαν άλλο να παρακολουθούν το «καυτό σήριαλ» στις τηλεοράσεις τους και να βλέπουν το κοντέρ των νεκρών να τρέχει…

Αυτή ήταν η πρώτη μαζική, ακαπέλωτη και οργισμένη διαμαρτυρία που έγινε ποτέ για το περιβάλλον στην Ελλάδα. Στις 8 Ιουλίου 2007, απόγευμα Κυριακής, μαζεύτηκαν μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι που γιούχαραν και τους 300 και τα κόμματα που εμφανίστηκαν εκεί με πανό. Ποτέ, μα ποτέ το περιβάλλον δεν είχε κατεβάσει κόσμο στον δρόμο. Και όμως, έγινε τότε. Και αυτή την αυθόρμητη, καθόλου βίαιη, αλλά πολύ δυναμική διαμαρτυρία ακολούθησε άλλη μια, ένα μήνα αργότερα: η σιωπηλή «μαύρη» διαδήλωση για τα δάση και τους νεκρούς. Αυτή η δεύτερη διαμαρτυρία ήταν ίσως ακόμα πιο αυθόρμητη, καθώς κανένας δεν αναζήτησε εμπνευστές και κανένας δεν διεκδίκησε τη σύλληψή της. Και μαζεύτηκε ακόμα περισσότερος κόσμος, ίσως και πάνω από 10.000. Μαύρισε το μετρό από τους μαυροντυμένους που έφτασαν στο Σύνταγμα. Όπως ακριβώς είχε μαυρίσει η ψυχή όλων μας.

Αυτή ήταν μια μικρή, αλλά ιστορικά ειρηνική αντίδραση στη βίαιη πραγματικότητα των καμένων ανθρώπων και δασών, της πολιτικής σαπίλας και της διαχρονικής και πολιτικά αχρωμάτιστης αδιαφορίας για το περιβάλλον. Μη βίαιη αντίδραση που τελικά έδωσε μια γερή κλωτσιά στην κοινωνία μας και της άλλαξε την πορεία. Από αυτό το πολύ αυθόρμητο και ελεύθερο «πράσινο κίνημα οργής» ξεπήδησαν φοβερές πρωτοβουλίες, όπως το oikologio.gr και δεκάδες άλλες δραστήριες ομάδες που θαυμάζω. Όπως άλλαξαν τα αντανακλαστικά και η ανταπόκριση της μεγάλης πλειοψηφίας μας. Και περιμένουμε να δούμε πότε θα συμμορφωθούν και οι πολιτικοί μας ηγέτες, οπότε θα μπορούμε να γιορτάσουμε μια τεράστια επιτυχία. Μη νομίζετε, δεν πετάω στα σύννεφα, ούτε και ήμουν ποτέ ρομαντική ή στραβή απέναντι στην τεράστια περιβαλλοντική κρίση. Σας λέω όμως αλήθεια, όσα πετύχαμε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι, δεν μπορούσαμε να τα ονειρευτούμε ούτε για την επόμενη δεκαετία.

Αλήθεια, ποιο θα ήταν τότε το αποτέλεσμα μιας βίαιης οικο-τρομοκρατικής δράσης;

3 σχόλια:

Giannis PPM είπε...

Είμαι υπέρ τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, δεν το συζητάω, αλλά γιατί χάνουμε την εγρήγορσή μας και τη μνήμη μας τόσο γρήγορα; Ήδη οι εκλογές που σύντομα ακολούθησαν έδειξαν ότι βρισκόμαστε ακόμα σε χειμερία νάρκη και η στάση μας γενικά δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε. Καλό είναι η δυσαρέσκειά μας να διοχετεύεται παραγωγικά στα εργαλεία που έχουμε ως απλοί πολίτες (πχ εκλογές) και να μην καθυσηχάζουμε τις τύψεις μας πίσω από θεαματικές στιγμιαίες πράξεις. Χαίρομαι που αναφέρθηκες στο συγκεκριμένο (ξεχασμένο) θέμα μετά από τόσο καιρό!

Theodota είπε...

Γεια σου φίλε και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Ναι, έχεις δίκιο. Οι εκλογές δεν έφεραν καμία αλλαγή. Και νομίζω πως ούτε οι επόμενες θα φέρουν.

Ίσως γιατί έχουμε βουλιάξει σε μια πολιτική πραγματικότητα που θεωρούμε ότι δεν αλλάζει και πως ούτε εμείς μπορούμε αλλάξουμε. Τότε αισθάνθηκα ότι ελλείψει σοβαρών πολιτικών προτάσεων, έχουμε απαξιώσει τελείως την πολιτική και ψηφίζουμε όπως πάντα, βαρετά και χωρίς κανένα όραμα.

Ανώνυμος είπε...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,抓 姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,尋人,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,A片,抓姦,A片