Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Δέντρα στην Αθήνα, μόνο στις βεράντες!

Ποιος κορυφαίος πολιτικός νους αποφάσισε να κόψει με βία και με τη συνοδεία των ΜΑΤ άχρηστα αιωνόβια δέντρα σε πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, όταν ακόμα «βράζει» ο τόπος μετά τη δολοφονία μικρού μαθητή από αστυνομικό; Είμαι σίγουρη πως δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβετε ότι πρόκειται για τον δήμαρχό μας.

Γιατί κάθε σοβαρός πολιτικός μπορεί να καταλάβει ότι ο πολίτης περισσότερη ανάγκη έχει από καλοπληρωμένα ιδιωτικά πάρκιγκ, παρά από δημόσιους και ανοιχτούς χώρους για βόλτα, κάτω από μεγάλα δέντρα. Όσοι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει ποιότητα ζωής, πρόβλημά τους. Η Αθήνα χρειάζεται χώρους στάθμευσης και όχι πράσινους χώρους με γηραλέα παλιόδεντρα, τελεία και παύλα!

Μα δεν είναι θλιβερό αυτό που συνέβη στα Πατήσια; Δεν είναι αποκαρδιωτικό το θέαμα των τεράστιων κομμένων δέντρων από ένα πάρκο που έδινε ζωή σε μια ασφυκτική γειτονιά; Και δεν μιλάμε για βρωμοκαρυδιές και άλλα δέντρα – ζιζάνια που σε πέντε μόνο χρόνια γίνονται τεράστια. Μιλάμε για μεγάλα πεύκα, υγιή και ψηλά δέντρα που εδώ και δεκαετίες έδιναν σκιά στον ταλαίπωρο γείτονα της Πατησίων.

Κάποιος όμως, τον οποίο μάλιστα εκλέξαμε ως ηγέτη της πόλης, αποφάσισε ότι στα πάρκιγκ που ήδη υπάρχουν στη γειτονιά και μετρούν άδειες θέσεις χρειάζεται να προστεθεί άλλο ένα, να κοπούν τα δέντρα – εμπόδια και στην ταράτσα που θα δημιουργηθεί να φυτευτούν γκαζόν και άλλα καλλωπιστικά. Άντε, να μπει και μια παιδική χαρά. Σε μερικά χρόνια βέβαια όλα αυτά, αν ποτέ γίνουν πραγματικότητα. Όπως ακριβώς ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα οι υποσχέσεις του εργολάβου που έχτισε το κτήμα Θων, στη συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Και σίγουρα δεν περιμένω ότι θα ζούμε για να δούμε να γίνονται ψηλά, όπως αυτά που κόπηκαν, τα δεντράκια που ίσως φυτευτούν.

Η πολιτική πρόταση της ηγεσίας της πόλης είναι «φυτέψτε γλάστρες και κάντε βόλτα στις βεράντες!»

2 σχόλια:

ikor είπε...

Κι όμως, τα κέντρα των πόλεων έχουν χώρο ΚΑΙ για πράσινο ΚΑΙ για θέσεις στάθμευσης: τους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών.

Που σήμερα είναι εν αχρηστία, ενώ ο νόμος προβλέπει την ενοποίησή τους και την αξιοποίησή τους.

Μπορούν να γίνουν μικρά πάρκα σε ΟΛΗ την πόλη. Αντί να ξεριζώνουν υπεραιωνόβια δέντρα στα τελευταία πάρκα που έμειναν!

http://ub0.cc/59/K

Θεοδoτα Ναντσου είπε...

Δεν ξέρω αν φτάνουν οι ακάλυπτοι και αν προσφέρονται όλοι για πάρκινγκ. Επίσης, πολύ λίγοι μπορούν να διαθέσουν 150-180€ κάθε μήνα για θέση σε ιδιωτικό πάρκινγκ. Ποιος τελικά μπορεί να μιλήσει για ολοκληρωμένη πολιτική για τις μετακινήσεις και για αντικίνητρα για την αγορά περισσότερων από ένα αυτοκίνητα ανά οικογένεια;