Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Οι πραγματικοί ήρωες δεν είναι βολεμένοι

Οι δύσκολες ώρες γεννούν κατά φαντασίαν ήρωες. Που σαν κοκοράκια οργανώνουν «συμβολικές» εισόδους στην απάνθρωπα κατεχόμενη θάλασσα της Παλαιστίνης, αλλά επιστρέφουν μόλις τους παρενοχλήσουν οι de facto κυρίαρχοι Ισραηλινοί. Που μόλις δεχθούν και ψυχολογικά νομιμοποιήσουν την απειλητική εξουσία του κατοχικού ναυτικού, περιφέρονται στα θέατρα της δημοσιότητας στηλιτεύοντας την απανθρωπιά του Ισραήλ.

Οι δύσκολες ώρες γεννούν όμως και πραγματικούς, αφανείς ήρωες που ίσως να μην γνωρίσουμε ποτέ γιατί εκείνοι δεν θα το επιδιώξουν. Πολλοί τέτοιοι αγωνιστές που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο δίνουν τώρα τη δική τους μοναχική και άνιση μάχη με το μίσος και τη βία που σκοτεινιάζει αυτές τις μέρες την Παλαιστίνη: παλαιστίνιοι και ισραηλινοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι που αρνούνται να παραταχθούν στις δυο άκρες της βίας και στέκονται ψηλά απαιτώντας τη θολή αλλά τόσο αυτονόητη ΕΙΡΗΝΗ και ανθρωπιά για όλους.

Οι αντιρρησίες συνείδησης του Ισραήλ, οι shministim («απόφοιτοι») τα παιδιά των 18 χρονών που βγαίνουν στην ισραηλινή κοινωνία αρνούμενα να θρέψουν τη στρατοκρατούμενη και φονική ιστορία του σύγχρονου Ισραήλ βρίσκονται απομονωμένα σε φυλακές. Οι εκατοντάδες ισραηλινοί ακτιβιστές για την ειρήνη προπηλακίζονται, εξευτελίζονται και φυλακίζονται. Οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι είναι στην καλύτερη περίπτωση δακτυλοδεικτούμενοι. Ενώ στη Γάζα, πόσο εύκολο είναι να μιλήσει κάποιος τώρα ανοιχτά κατά της Χαμάς;

Για όλους εμάς που δίνουμε τη δική μας μάχη για την καλύτερη γωνία του καναπέ, αξίζει μια εικονική επίσκεψη στην ηλεκτρονική φωνή κάποιων από αυτούς τους ήρωες που με μεγάλο προσωπικό κόστος φωτίζουν και το δικό μας μέλλον:

Free the Shministim – Israel’s Young conscientious Objectors (
http://december18th.org/)
Life must go on in Gaza and Sderot (
http://gaza-sderot.blogspot.com/) – δυο φίλοι, ένας ισραηλινός από τη Σντερότ και ένας παλαιστίνιος από τον προσφυγικό καταυλισμό της Σατζάϊα έχουν δικό τους μπλογκ για την ειρήνη που αφορά και τους δυο τους.
Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (
http://www.jewishvoiceforpeace.org/)
Ισραηλινό Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα - B’tselem (
http://www.btselem.org/english/)

Δεν βρήκα ηλεκτρονικό σημείο επαφής με τους χιλιάδες παλαιστινίους που επιλέγουν να ζήσουν χωρίς οι ίδιοι να κυλήσουν στη βία. Σίγουρα η επικοινωνία από τα κατεχόμενα είναι μια πολύ δύσκολη πολυτέλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: