Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2009

Για τον φασισμό που ζει και βασιλεύει...

Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" μέρος της παρακάτω επιστολής μου. Πιστεύω πως αυτό το θέμα μας απασχολεί όλους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο φασισμός ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα. Και στα Εξάρχεια επίσης…

Πράξη 1η: Υπηρέτης της δημόσιας ασφάλειας δολοφονεί με αδιανόητο για κάθε δημοκρατική (έστω και κατ’ επίφαση) κοινωνία τρόπο έναν νέο 15 ετών, έτσι, επειδή τόλμησε να βγει από το σπίτι του… Σε μόλις μισή ώρα από τη δολοφονία, καίγεται το σύμπαν στην Αθήνα και τη λοιπή Ελλάδα, κατά πρώτο λόγο ως οργισμένη αντίδραση στην εξοργιστικά φασιστική νοοτροπία με την οποία λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πράξη 2η: Βράδυ παραμονής Χριστουγέννων, στα ταλαιπωρημένα και επί δεκαήμερο έρημα από επισκέπτες Εξάρχεια. Σε ωραίο εστιατόριο στη Βαλτετσίου κάθεται παρέα περίπου 30 νέων που παραγγέλνουν τα ακριβότερα πιάτα και ποτά που διαθέτει ο κατάλογος. Όταν έρχεται η αποφράς ώρα του λογαριασμού (περίπου 800 €!!!), ανακοινώνουν στον εμβρόντητο ιδιοκτήτη ότι αποφάσισαν να μην πληρώσουν, γιατί έτσι «χτυπούν» το μεγάλο κεφάλαιο. Μια κοπέλα μάλιστα του λέει πως τόσο καιρό που πίνει στο μαγαζί του, ποτέ δεν την κέρασαν ούτε ένα ποτό. Άρα, εκείνο το βράδυ θα της ξεπλήρωνε μαζεμένα τα «οφειλόμενα» κεράσματα! Αφού η παρέα των οραματιστών μιας άλλης κοινωνίας αποχώρησε, μίλησα με τους δυο απελπισμένους συνιδιοκτήτες. Ο ένας είναι οικονομικός μετανάστης από την Αλβανία που επί 16 χρόνια δουλεύει σαν σκλάβος σε πολλές διαφορετικές δουλειές. Ο άλλος, έλληνας οικογενειάρχης με τέσσερα παιδιά που επί 20 χρόνια δούλεψε εξίσου σκληρά. Και οι δυο είναι χρεωμένοι σε τράπεζες, καθώς εδώ και δυο χρόνια αποφάσισαν να νοικιάσουν το εστιατόριο και να το δουλέψουν μόνοι τους, μπας και ορθοποδήσουν. Δουλεύουν 10-12 ώρες κάθε μέρα. Μονολογούσαν πως αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και πέρυσι, αλλά τώρα αισθάνονται απελπισμένοι.
Όπως φάνηκε από τα απελπιστικά γεγονότα που από το φονικό βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου σκέπασαν με καταιγιστικό ρυθμό τη ζωή μας, στην Ελλάδα και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε. Από τη μια πλευρά έχουμε τον φασισμό που σε τραγικά πολλές περιπτώσεις εκδηλώνει η Αστυνομία και από την άλλη ζούμε τον ιδιότυπο αλλά εξίσου χυδαίο φασισμό όσων δηλώνουν οπαδοί της βίαιης ανόρθωσης μιας κοινωνίας του χάους. Ίσως το παραπάνω περιστατικό να ακουστεί ως μεμονωμένο και ήσσονος σημασίας σε σχέση με όσα ζούμε εδώ και τρεις βδομάδες. Είναι όμως χαρακτηριστικό μιας ολοκληρωτικής νοοτροπίας που ζει και βασιλεύει. Και σίγουρα είναι εντελώς άσχετο με την ουσία και την ελπίδα της κατά κύριο λόγο μη-βίαιης μαθητικής, καλλιτεχνικής, πνευματικής και κοινωνικής εξέγερσης που συμβαίνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στα Εξάρχεια, εκτός από την ομορφιά της εναλλακτικής και ανένταχτης πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, βασιλεύει και ο τρόμος που γεννά η φασιστική επιβολή μιας ιδεολογίας με αδιευκρίνιστο κοινωνικό όραμα.
Σίγουρα η λύση για να σπάσει το απόστημα του φασισμού που βασιλεύει στην κοινωνία δεν είναι η αύξηση της αστυνομικής καταστολής στα Εξάρχεια, ένα ζωντανό κύτταρο σε μια «ψόφια» Αθήνα . Δεν μπορούμε να αγνοούμε την αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση της φασιστικής νοοτροπίας που υπάρχει στην Αστυνομία με την αντίστοιχα φασιστική συμπεριφορά ομάδων των Εξαρχείων. Είναι όμως καιρός να ανοίξει μια ειλικρινής συζήτηση για την κοινωνική βία και την παράλυτη ελληνική δημοκρατία, στην οποία δυστυχώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν επάξια θέση τα κόμματα των δημοσκοπήσεων που με τον απελπιστικά βαρετό λόγο τους δεν έδειξαν καμία ουσιαστική διέξοδο από την κοινωνική και πολιτική κρίση που έχει σκοτεινιάσει την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα που θα πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια την κοινωνία, ώστε το όραμα για μια συμμετοχική και μη-βίαιη δημοκρατία να διατυπωθεί και να γίνει πολιτική πράξη.

Θεοδότα Νάντσου,
http://horisvia.blogspot.com

2 σχόλια:

Thomas Xomeritis είπε...

Ο φασισμός της αστυνομίας έχει τις ρίζες του σ’ ένα σαθρό πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εξυγίανση των σωμάτων ασφαλείας, παρά μόνο για την διατήρησή του. Το σαθρό πολιτικό σύστημα βασίζεται στην υποστήριξη ενός εκλογικού σώματος που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εξυγίανση του σαθρού πολιτικού συστήματος, αλλά για τη διατήρησή της καθημερινότητάς του, που επιτυγχάνεται από τη χρήση του σαθρού πολιτικού συστήματος. Αυτοί που έχουν βολέψει την καθημερινότητά τους, αφού τα έτσουζαν λίγο, άρχιζαν κι έβγαζαν επαναστατικά λογύδρια κατά του συστήματος. Η Ελλάδα πέρασε πλέον από το στάδιο του απλού τσουξίματος στην κατάστασης αυτοκαταστροφικής μέθης και παράνοιας.

Καλή χρονιά να έχετε!

simfiliosi είπε...

Δημοκρατικοί από την Αντίπαρο αγωνίζονται ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΑ για ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ στις επόμενες δημοτικές εκλογές !
Βοηθείστε να εξαπλωθεί η ειρήνη!
http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html
Καιρός για ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (των 3 πρώτων ελληνικών Συνταγμάτων, της Ελβετίας και πλήθους συλλόγων)
και κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια!
Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2000:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό!